Prkos Kataru i FIFA-i se Elfu obio o glavu: Japan senzacionalnim preokretom došao do pobjede protiv Njemačke

4 min. čitanja

Reprezentacija Japana je u prvoj utakmici grupe E na Svjetskom prvenstvu u Kataru, senzacionalnim preokretom pobijedili Njemačku rezultatom 2:1, te su stavili Elf u veoma tešku poziciju pred nastavak takmičenja budući da ih uskoro očekuje duel sa Španijom.

Pred sami početak susreta, Nijemci su se fotografisali tako što su rukom prekrili usta aludiravši na zabranu domaćina da nose kapitenske trake u duginim bojama što im se očigledno obilo o glavu, pa su Hansi Flick i njegova družina pognute glave napustila Khalifa stadion u Kataru. 

Japanci su postigli gol u osmoj minuti susreta preko Daizena Maede koji je poništen zbog ofsajda da bi u 21. priliku imao Joshua Kimmich, no ostalo je 0:0. U 32. minuti susreta sudija sa Salvadora, Ivan Barton, je dosudio penal za Nijemce nakon prekršaja golmana Shuichija Gonde na Davidu Raumu, a siguran realizator najstrožije kazne bio je veznjak Manchester Cityja, Ilkay Gundogan.

U 45. minuti susreta Jamal Musiala je primio loptu u obećavajućoj poziciji, dobro je šutirao, ali je lopta završila preko gola da bi u četvrtoj minuti sudijske nadoknade Kai Havertz postigao i drugi gol za Elf. Ipak, pogodak ofanzivca Chelseaja je poništen zbog ofsajda, pa se na poluvrijeme utakmice otišlo sa vodstvom reprezentacije Njemačke rezultatom 1:0. 

Prvu šansu u nastavku je imao Musiala i to u 51. minuti susreta kada je sjajnim driblinzima nanizao nekoliko reprezentativaca Japana, ali je onda šutirao preko gola. Devet minuta kasnije Musiala je uposlio Gundogana koji je pogodio stativu da bi u 61. minuti zaprijetio Japan i to preko rezerviste Asana čiji udarac je otišao preko gola Manuela Neuera. 

Igrala se 71. minuta susreta kada je golman Japana, Shuichi Gonda, u jednom napadu zaustavio četiri odlična pokušaja Elfa. Prvo je pokušao Hofmann koji je bio oči u oči sa njim, no golman Japana je odbranio njegov udarac, a na odbijenu loptu je natrčao Gnabry, ali je i njegov udarac zaustavio Gonda. U nastavku akcije lopta ponovo dolazi do Gnabryja, no ofanzivac minhenskog Bayerna u dva navrata ne uspijeva savladati golmana protivničkog tima, te ostaje 1:0.

Svega dvije minute kasnije velika šansa za Japan. Ito je bio u fenomenalnoj poziciji za postizanje gola i sjajno šutirao, ali je njegov udarac još bolje zaustavio Manuel Neuer da bi na odbijenu loptu natrčao Sakai i promašio prazan gol. Japanci su do poravnanja rezultata stigli u 75. minuti susreta. Minamino je šutirao sa lijeve strane, ali je Neuer zaustavio njegov udarac da bi na odbijenu loptu natrčao Doan i donio izjednačenje Japanu. 

Osam minuta kasnije novi pogodak u mreži Manuela Neuera. Itakura je poslao fantastičnu dubinsku loptu, a Asano je spektakularnom završnicom doveo Japance u vodstvo. Do kraja su Nijemci pokušavali doći do izjednačenja, zabilježili smo priliku Goretzke, no nisu uspjeli savladati Gondu, te je susret okončan rezultatom 2:1 u korist Japana. 

Stadion: Khalifa International Stadium. Gledalaca: 43.000. Sudija: Iván Barton (Salvador). Strijelac: 1:0 – Gundogan (33p), 1:1 – Doan (75), 1:2 – Asano (83). 

Njemačka: Neuer, Raum, Schlotterbeck, Rudiger, Sule, Kimmich, Gundogan (67. Goretzka), Gnabry (90. Moukoko), Musiala (79. Gotze), Muller (67. Hofmann), Havertz (79. Fullkrug). Selektor: Hansi Flick.

Japan: Gonda, Nagatomo (57. Mitoma), Itakura, Yoshida, Sakai (75. Minamino), Endo, Tanaka (72. Doan), Ito, Kamada, Kubo (46. Tomiyasu), Maeda (57. Asano). Selektor: Hajime Moriyasu.

Podijeli ovaj članak