Rak prostate je česta dijagnoza: Koje namirnice jesti, a koje ne kako biste izbjegli bolest

4 min. čitanja

Kako je rak prostate jedan od najčešćih teških bolesti koje se događaju muškarcima, dobro je imati na umu što se jede.

Prema riječima dr. Brada Gilla, studije u utjecaju hrane na zdravlje prostate mogu biti informativne, ali je teško prikupiti prave podatke jer puno faktora utječe na rezultat.

No zdrava prehrana je uvijek dobrodošla, a dr. Gill navodi koje to namirnice mogu utjecati pozitivno na zdravlje prostate, piše health.clevelandclinic.org.

Što jesti za zdravlje prostate:

Paradajz

Likopen je antioksidans koji paradajzu daje boju i jedan od naviše proučavanih antikancerogenih sastojaka. Studije su pokazale da su raku prostate manje podložni muškarci koji imaju visok nivo likopena u krvi i jedu puno paradajza koji sadrži i niz drugih vitamina i antioksidansa, te bi zato ovi plodovi trebali biti dio svake uravnotežene prehrane. Što se tiče pripreme paradajza, generalno pravilo kaže što se više kuha i tretira, to se više likopena oslobađa.

Kurkuma

Kurkuma ima nekoliko važnih sastojaka od kojih se ističu protivupalna svojstva, a to je ključ u prevenciji nastanka raka prostate.

Dr. Gill navodi kako bi nemirnice bogate protivupalnim svojstvima mogle sniziti nivoe antigena specifičnih za rak prostate. Radi se o proteinu koji proizvode zdrave i nezdrave ćelije u prostati, a upravo je taj PSA test uobičajen pregled za rak prostate.

Koju hranu izbjegavati?

Isto kako neke namirnice mogu pomoći kod prevencije raka prostate, ljekar navodi kako je potrebno znati i šta izbjegavati.

– Najveći je izazov kada se proučava utjecaj hrane na zdravlje je to što se stvari obično odvijaju jako sporo kada je u pitanju rak prostate, što nije slučaj kada proučavamo utjecaj lijekova na zdravlje srca. Ako želite znati tačne podatke o hrani i raku prostate, ispitanici se trebaju pratiti 15 do 20 godina, ako ne i duže – navodi ljekar.

Ipak, postoje dokazi koji kažu da su neke namirnice štetne, a one su: previše crvenog mesa, procesuirane hrane, suhog mesa i mliječnih proizvoda.

Povećanje prostate je isto stanje koje se može pogoršati lošom prehranom, pa se i na to treba obratiti pažnja.

Budite proaktivni

Na vrijeme mislite na svoje zdravlje, pratite ga i dobro se informirajte jeste li u rizičnoj grupi od razvoja raka. Neki od rizičnih faktora su sigurno godine, pa je tako rak prostate otkriven najčešće kod muškaraca starijih od 65 godina.

Morate znati ko je u porodici imao rak prostate, ali i koji je ženski član imao rak dojke. Pretilost i pušenje su također važni faktori. Vježbajte redovno i jedite zdravo, ali i na vrijeme posjetite ljekara radi preventivnih pregleda. Ako ste stanje otkrije na vrijeme, lako se liječi.

Rak prostate je česta bolest

Skoro svake tri minute dijagnosticira se jedan novooboljeli od karcinoma prostate, a svake 13. minute neko umre. Nakon 50-te godine života incidencija raka prostate naglo raste, a najčešće se pojavljuje u dobi od 70 do 74 godine gdje se bilježi više od 400 novodijagnosticiranih slučajeva raka prostate na godinu.

Činjenica je da se oko 80 posto slučajeva raka prostate dijagnosticira kod muškaraca starijih od 65 godina.

Ako je neko u porodici imao rak prostate, PSA (prostata specifični antigen) vrijednosti možete napraviti već oko 40-te godine života.

Podijeli ovaj članak