Bh. rukometaši u Cazinu dočekuju Sloveniju: Prilika za dokazivanje i plasman na EP

3 min. čitanja

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine za završne oglede kvalifikacija za Evropsko prvenstvo priprema se u Cazinu, gdje ih za dva dana očekuje utakmica protiv Slovenije.

Interesovanje za meč izabranika Irfana Smajlagića i trenutno jednog od najboljih evropskih nacionalnih timova je ogromno, tako da je u četvrtak neupitna podrška više od dvije hiljade navijača u dvorani.

– Ovo je definitivno prilika za dokazivanje, pogotovo što igramo u gradu koji voli sport, voli rukomet. Kada tome dodamo vrhunskog protivnika, onda vjerujem da ćemo imati i atmosferu za pamćenje. Sve to je na određeni način i dodatni izazov, motiv za igrače. Naravno, rezultat će biti posljedica naše fizičke i mentalne pripreme, te angažmana na terenu. Domaćini u Cazinu su nam osigurali idealne uvjete za sve, tako da je dalje sve do nas – kazao je Smajlagić.

Selektoru su na raspolaganju svi pozvani igrači, osim povrijeđenih Josipa Perića i Nikole Malinovića.

– Mi smo u procesu stvaranja tima, tako da je svaki igrač dobro došao i sam sebi stvara situaciju o kojoj mu ovise sadašnjost i budućnost u nacionalnom timu. Tražimo najbolje mogućnosti i najbolje izvedbe, odnosno pokušavamo najbolje iskoristiti ono što imamo u ovom momentu. U dosadašnjem dijelu kvalifikacija, objektivno smo uradili ono što sam očekivao. Slovenija i Crna Gora su za nas na samom početku bili izuzetno teški protivnici, dok je protiv Kosova već bio uočljiv progres i određeni sistem našeg igranja. Taj napredak iz ciklusa u ciklus nam je zapravo i cilj u stvaranju tima za dugoročniji period – dodao je selektor bh. nacionalnog tima.

Reprezentativci Amir Muhović i Luka Perić potvrdili su optimizam i odličnu atmosferu među igračima, iako su svjesni neosporne kvalitete i Slovenije i Crne Gore.

– Trenutno nam je u mislima samo utakmica protiv Slovenije, gdje ćemo uz pomoć naših navijača pokušati ostvariti trijumf. Naši protivnici su već osigurali plasman na šampionat, tako da će vjerovatno nastupiti u kombinovanom sastavu. To naravno ne smije i neće biti razlog za bilo kakvo opuštanje jer u kakvom god sastavu nastupili, riječ je o izuzetno ozbiljnoj reprezentaciji – izjavio je Muhović.

Susret između Bosne i Hercegovine i Slovenije na rasporedu je u četvrtak, u Gradskoj dvorani u Cazinu od 20 sati.

Bosanskohercegovački rukometaši nakon toga završavaju kvalifikacijski ciklus, nedjeljnim gostovanjem u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak