Zbog umjetne inteligencije ostat ćemo bez radnog mjesta: Ovi poslovi su prvi na udaru

3 min. čitanja

Izvršni direktor kompanije IBM Arvind Krishna najavio je pauzu u zapošljavanju, ali i to da kompanija planira za zamijeni skoro 8.000 radnih mjesta umjetnom inteligencijom (AI).

Ošta konkurencija

Krishna je da će pozadinske funkcije, posebno u sektoru ljudskih resursa (HR), biti prve koje će se suočiti sa ovim promjenama.

Tranzicija će se, kako je objasnio, odvijati postepeno u narednih nekoliko godina, s tim da bi mašine potencijalno preuzele i do 30 odsto poslova koji nisu okrenuti klijentima u pet godina. To znači da će se radnici u finansijama, računovodstvu, ljudskim resursima i drugim oblastima vjerovatno suočiti sa oštrom konkurencijom robota i algoritama.

Benzinga ocjenjuje da ova odluka ilustruje sve veće oslanjanje na automatizaciju i umjetnu inteligenciju u različitim sektorima i potencijalni uticaj na radnu snagu i zapošljavanje.

Ovo nije prvi put da je kompanija dospjela na naslovne strane zbog otpuštanja radnika. Ranije ove godine, IBM je najavio da će ukinuti 3.900 radnih mesta, što ukazuje na veći trend ka automatizaciji i mjerama smanjenja troškova u tehnološkoj industriji.

Iako IBM nije jedini tehnološki gigant koji je nedavno smanjio broj radnika, a otpuštanja su pogodila i Meta Platforms, Amazon, Twitter i Microsoft, jasno je da AI brzo transformiše radnu snagu.

Stručnjaci upozoravaju na potencijal AI da zamijeni ljude. Ovaj trend nije prošao nezapaženo od strane kreatora politike, a Bijela kuća je u decembru objavila izvještaj u kojem upozorava da je “neizbježno da će neki radnici ostati bez posla zbog AI”.

Krishna je optimističan u pogledu perspektiva AI na radnom mjestu, ukazujući na sposobnost tehnologije da oslobodi hiljade sati radno intenzivnih zadataka u oblastima kao što su finansije, računovodstvo i ljudski resursi. Predviđa se da će AI dodati nevjerovatnih 16 biliona dolara globalnoj ekonomiji do 2030.godine.

Izgledi masovne automatizacije su veliki, jer novi izvještaj analitičara iz banke Goldman Sachs otkriva da bi do 300 miliona stalnih poslova širom svijeta moglo biti pogođeno najnovijim talasom AI tehnologije, uključujući ChatGPT. Izvještaj sugeriše da bi 18 odsto cjelokupnog posla širom svijeta potencijalno moglo biti zamijenjeno mašinama, pri čemu su najnaprednije ekonomije najteže pogođene.

Samo početak

Ova vijest signalizira veliku promjenu u načinu poslovanja kompanija u digitalnom dobu. I vjerovatno je ovo samo početak. AI tiho postaje dio našeg svakodnevnog života. Startupi kao što je AvaWatz koriste naprednu tehnologiju za pokretanje timova autonomnih timova robota vođenih AI. Oni se koriste za upravljanje farmi, čišćenje aerodroma i niz drugih operacija. Dok ChatGPT i drugi programi brzo povećavaju efikasnost u timovima, što može uzrokovati manji rast na određenim poslovima.

Podijeli ovaj članak