Henda se prisjetio snimanja spota pod granatama: Bilo je guravo

2 min. ─Źitanja

Sarajevski pjeva─Ź Mugdim Avdi─ç Henda svojim pjesmama obilje┼żio je ratnu muzi─Źku scenu u Bosni i Hercegovini.

Jedna od najupe─Źatljivijih pjesama iz tog perioda bila je “Raskrsnice Sarajeva”. Danas se i sam Henda prisjetio kako je izgledalo snimanje spota dok je grad bio pod opsadom.

On je na svom Facebook profilu objavio snimak sa snimanja spota i kratko poru─Źio: “Bilo je guravo”.

Henda u spotu hoda i svira na ulicama grada pod opsadom. Na spotu se vide i dva automobila dok jure ulicom na Marijin Dvoru, dok se u pozadini ─Źuju odjeci detonacija. I sam Avdi─ç se u spotu krije od snajpera iza tramvaja, te pa┼żljivo pretr─Źava ulice.

– Raskrsnice Sarajeva pro┼íao sam ┼żiv,

svi pucaju po mom gradu, niko nije kriv,

Raskrsnice reci sada koga ─çe ubiti,

dalÔÇś ─çu no─ças svoju dragu opet ljubiti, stihovi su pomenute pjesme.

Mugdim Avdi─ç Henda ro─Ĺen je na Bistriku 3. januara 1953. godine.

Uz pjevanje, aktivno se, osam godina (do 1978.) bavio ko┼íarka┼íkim sportom. Kao junior K.K. “Mlada Bosna” (“kasnije ┼Żeljezni─Źara”) naslijedio je dres sa brojem 7 od Davorina Popovi─ça i postao ─Źlan seniorske ekipe koja je ubrzo uz K.K.Bosnu postala ─Źlan Prve savezne lige.

Nakon prvog albuma jednostavnog nazvanog Henda u aran┼żmanu Branimira ┼Żivkovi─ça, slijede albumi Henda II 1982. godine, Henda III – Gdje si du┼ío gdje si rano 1984. godine, Henda IV 1988. godine, Henda V – Sje─çanja 1990. godine, Henda VI – Moja prva ljubavi 1992. godine.

Ratni multimedijalni projekat Zaboravljeni grad izdaje 1992/1993.godine, a ─Źinili su ga kaseta, video-kaseta i knjiga pjesama sa fotografijama Kemala Had┼żi─ça. Uslijedili su M.A. Henda – Radio kompilacija 1999. godine, Umoran od snova 2000. godine, Ro─Ĺen na Bistriku 2005. godine i Gdje si du┼ío gdje si rano i ostale pjesme 2006. godine.

Podijeli ovaj ─Źlanak