Skandal u ZU „Dom zdravlja“ Bosanska Krupa: Ljekar odbio pružiti pomoć bolesnom dječaku

5 min. čitanja

Neprofesionalizam, bahatost i neetičnost pojedinih medicinskih radnika, u posljednje vrijeme, ponovo dolaze do izražaja, a posljedice svega najviše trpe obični građani. Nažalost, u Bosanskoj Krupi, zbog javašluka pojedinih ljekara, dešavaju se brojne nemile scene i neprijatnosti koje sežu do granice fizičkog obračuna. Ono što je zabrinjavajuće, je da nadležni organi vrlo malo, ili nikako ne poduzimaju ništa kako bi se stalo ukraj ovom problemu. Posljednja u nizu bahatosti ljekara bosanskokrupskog Doma zdravlja zabilježena je jučer 28.12.2022. godine, kada je doktorica Ibrahimović, voditelj tima 1 porodične medicine, odbila da ukaže pomoć maloljetnom dječaku Ibrahimu Grošiću iz Bosanske Krupe. Kako saznajemo od provjerenih izvora, maloljetni Ibrahim je došao sa majkom na ljekarski pregled u 07 sati ujutro. Bio vidno bolestan i vrlo se loše osjećao. Unazad nekoliko dana, imao je visoku temperaturu koja se kretala od 37 do 40 stepeni.

Iako je tog jutra dijete imalo mučninu, grčeve, malaksalost i temperaturu od 39,50 stepeni, koja je izmjerena prije dolaska u Dom zdravlja, doktorica je odbila da ga pregleda. Nije se udostojila da dijete čak i pogleda, nego je sve vrijeme komunicirala preko svoje asistentice J.Š, što je inače praksa ove liječnice. Rekla je da pacijent nije naručen te treba sačekati do 11,30, odnosno 12 sati, iako je dijete mogla odmah pregledati, pošto su samo dva pacijenta čekala na naručen pregled. Kako dijete usljed velike iscrpljenosti nije moglo čak ni da sjedi, majka ga je odvela u Službu hitne medicinske pomoći, gdje su ga pregledali i dali mu odgovarajuće lijekove. Ovakvim ponašanjem doktorica, ne samo da je prekršila svoju zakletvu, nego je prekršila osnovna načela svoje struke, profesionalizma i etike. Portal Krupljani.ba stupio je u kontakt sa dječakovim ocem Jasminom Grošićem, dugogodišnjim novinarom iz Bosanske Krupe koji je izjavio da je neprijatnosti zbog bahatog ponašanja doktorice Ibrahimović doživljavao i ranije.

„Više puta sam doživio neprijatnost ponašanjem ove doktorice, međutim svaki put sam se strpio i nisam poduzimao ništa. Ignorisao sam i zaboravljao ono što sam proživljavao, međutim, jučerašnji slučaj bio je zadnja kap koja je prelila čašu, pa sam odlučio da upotrebim sva legalna raspoloživa sredstva kako bih dobio odgovarajuću satisfakciju. Na ovo me je navelo i ponašanje direktora ove ustanove Muje Kekića, koji uopće nije htio da me sasluša kada sam ga nazvao, već je u duhu najobičnijeg prostaka spustio slušalicu slušalicu i prekinuo me u pokušaju da bilo šta kažem. Vjerujte da me to posebno pogodilo. Ja bih poručio bahatom direktoru Muji Kekiću, koji uz pomoć svojih političkih mentora i pehlivaneći između različitih političkih partija, opstaje na direktorskoj fotelji, da Dom zdravlja nije njegovo privatno vlasništvo i da će kad-tad doći vrijeme da za sve položi račune, najprije pred Bogom, a onda i pred ovom državom i narodom.

Ja sam odlučio da se borim protiv nepravilnosti koje se dešavaju pred nosom ovog, nadam se uskoro smjenjenog i zauvijek zaboravljenog direktora. Već sam uputio dopis Federalnom i Kantonalnom ministarstvu zdravstva, nedležnoj inspekciji te ombudsmenu za ljudska prava, a najvjerovatnije da ću sve iznijeti pred nadležni sud. Za istinitost svojih tvrdnji imam svjedoke koje sam već kontaktirao. Od nadležnih institucija koje sam pobrojao, tražio sam da ovaj slučaj ispitaju i protiv krivaca poduzmu odgovarajuće mjere, koje bi imale za cilj, kako sankcionisanje odgovornih, tako i sprječavanje daljnjih nepravilnosti i zloupotreba. Mi građani, koji izdvajanjem finansijskih sredstava doprinosimo funkcionisanju sistema javnog zdravstva, mislim da zaslužujemo, ako ne zdravstvenu skrb koju svojim građanima mogu priuštiti razvijene zemlje, onda bar malo razumijevanja, pažnje i ljubaznosti, koje nikog ništa ne koštaju.” Izjavio je roditelj maloljetnog djeteta Jasmin Grošić.

Pretražujući komentare po društvenim mrežama i razgovarajući sa većim brojem nezadovoljnih građana, vidjeli smo da jučerašnji slučaj, kada je doktorica odbila da ukaže medicinsku pomoć bolesnom djetetu, nije jedini slučaj, nego su slične neprijatnosti doživjeli još neki građani Bosanske Krupe. Hoće li se ovo nastaviti i u budućnosti ili će se stati ukraj ovoj zaista ružnoj praksi, zavisiće od samih građana, odnosno, od toga da li će šutjeti ili se boriti za svoja prava i svoje mjesto pod ovim nebom.

Podijeli ovaj članak