Zdravstvo u štrajku koji to nije: Nisu smanjili obim poslova

3 min. čitanja

U svim javnim zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona  održava se generalni štrajk, premda zaposlenici u zdravstvu nisu smanjili obim poslova koje obavljaju tokom štrajka. Ovaj neobični štrajk, tokom kojeg svi rade u punom kapacitetu, tačnije dva sindikata koja okupljaju oko 5.000 članova, objašnjavaju činjenicom da im nije cilj štrajkom ugroziti pacijente, nego natjerati Vladu TK-a da im poveća cijenu odrađenog sata.

Podsjećamo, sindikati su još u maju ove godine uputili zahtjev za povećanje satnice sa 2,51 na tri marke. Pošto je Vlada TK-a ignorisala ovaj zahtjev, oni su prvo za 19. septembar, a potom za 29, najavili generalni štrajk. U međuvremenu je održano nekoliko sastanaka, na kojima su sindikati i spustili zahtjev sa tri na 2,81 KM, međutim, iz Vlade su im ponudili tek 2,67 KM.

– Iako su javno najavili da će doći do dogovora, ono što nas je u srijedu dočekalo jeste informacija iz Vlade kojom od svih direktora javnih ustanova traže da kod sudova zabrane održavanje štrajka, kazao je Zijad Latifović, predsjednik Federalnog nezavisnog sindikata zdravstva.

Prema informacijama koje je iznijela ministrica zdravstva TK-a Dajana Čolić, ni u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi nije došlo do smanjenja obima radova, a sve su postupile po zahtjevu Vlade. Među njima je i direktor UKC-a i bivši premijer TK-a Denijal Tulumović.

– Mi u UKC-u smo pokrenuli proceduru zabrane štrajka. Mislim da nije ni trenutak ni vrijeme da se na ovaj način ispoljava nezadovoljstvo. Ja jesam zdravstveni radnik i jesam uz zdravstvene radnike, ali mislim da je u ovom trenutku sitno politikantstvo pojedinaca dovelo do toga da zdravstveni radnici krenu u štrajk, kazao je dr. Tulumović, koji je nosilac liste SDA za Parlament BiH.

Ministrica Čolić je pojasnila i razloge zbog kojih nije mogla biti ponuđena veća satnica, nego je ponuđeno potpisivanje novog kolektivnog ugovora, ali i promjena broja sedmičnih radnih sati u zdravstvu, u kojem ona iznosi 37,5 sati. Ovo omogućava doktorima da rade prekovremene sate, što finansijski opterećuje budžet.

– Ponudili smo im da planirana tri miliona KM, predviđena da se podijele na sve javne zdravstvene ustanove, iskoristimo za povećanje satnice do kraja godine, što bi iznosilo 2,67 KM. Sve drugo što bismo preuzeli kao Vlada u pravom mandatu pitanje je kakva nas godina očekuje i hoćemo li moći to ispuniti, kazala je Čolić.

Podijeli ovaj članak