Šta je vaš plan? – Konaković odgovorio Komšiću: Zlatnog ljiljana ste dobili zbog djela, ne zbog glasnih poruka

5 min. čitanja

Ministar vanjskih poslova i lider NiP-a Elmedin Konaković oglasio se na svom Facebook profilu te odgovorio članu Predsjedništva BiH i lideru DF-a Željku Komšiću. 

Njegov post prenosimo u cijelosti:

Napisao sam da je naš odgovor jačanje državnih institucija i jačanje veza sa prijateljima Bosne i Hercegovine koji treba da reaguju u slučaju krize.

Napisao sam i da nam ide dobro na oba polja.

Šta je vaš plan gospodine Željko Komšić?

Od kad ste glavom iznad pijeska počeli sa porukama Dodiku, Čoviću, Milanoviću, Vučiću, Plenkoviću, Grabar-Kitarović i svim ostalim političkim akterima, Dodik je postao nezaobilazan politički faktor, SNSD i HDZ jači nego ikad, HDZ skoro bez opozicije i bez njih se ne može napraviti ni zamisliti vlast.

U istom je periodu Bosnu i Hercegovinu napustilo preko 500.000 ljudi do 2020. godine, 2021. godine rekordnih 170.000, čekamo podatke za 2022.

Dok ste vi njima prijetili po prstima, poručivali da se napuše gandže, gledali smo sjednice Predsjedništva BiH na kojim helikopter za gašenje požara u Jablanici niste mogli podići vi i Džaferović, nije vam dozvoljavao Dodik.

Dok ste vi njima “poručivali”, našu je zemlju zaobišao ko god je stigao, a u Briselu, Washingtonu, Berlinu, Londonu, Parizu, Beču, Rimu i drugim destinacijama odzvanjale su poruke onih koji ne vole BiH, naša se istina uopšte nije čula, niste je tamo odnijeli.

Dok ste na njih vikali, zajedno ste nas sa SDA i SNSD-om sa NATO integracija prebacili na polje SARADNJE sa NATO-om.

Ostaće zapisano da je vaš kadar u tom periodu bio na čelu Ministarstva odbrane.

Ministarstva koje je na ozbiljno povećanje budžeta čekalo godinama, čekalo zapravo da dođemo mi, od vaše galame puno fajde nije bilo.

U vremenu vašeg “poručivanja” nikad nijedna poruka o lažnim diplomama, u aferi “Respirator” držali ste stranu presuđenog premijera, bez poruka o aferi “Asim” i drugim koruptivnim aferama koje razaraju društvo, bez poruke ste ostali i kad su iz SDA najavljivali jačanje odnosa sa Rusijom.

Bilo je i poruka kako poštujete RS i njegov dan, kad vam je to za dnevnu politiku trebalo, ne tako davno.

Gledali ste kako nam OSA-u devastira nesposoban kadar bez diplome, kako pravosuđem haraju politike i kako upravo one institucije koje bi trebalo da nas brane od nasrtaja secesionista tako poharane nemaju snage da reaguju.

Dokazane prijatelje BiH na međunarodnoj sceni nazivali ste “lažnim prijateljima” i optužili ih da dijele BiH.

Dok ste nam nudili milion potpisa za građansku BiH, životom ste branili legitimno predstavljanje u klubu Bošnjaka i Lendu kao legitimnog predstavnika.

Vratili smo u Vijeću ministara to četvrto ministarstvo, izbalansirali agencije kojim ste kao koalicija trgovali, usvojili smo najveći budžet u istoriji BiH, povećali značajno plate vojnicima, policajcima, graničarima, usvojili Program reformi, riješili kontakt tačku Europola i još mnogo toga, bez vike i galame.

Bosnu i Hercegovinu vraćamo u fokus najjačih diplomatija svijeta, dolaze nam dragi i važni gosti, naše se poruke ponovo čuju na važnim destinacijama, tamo gdje se donose odluke.

Sve smo to uradili za samo dva i po mjeseca, visoko i ponosno dignute glave iznad pijeska.

Neću ovog puta o vašim tajkunima u Elektroprivredi, izvršnim direktorima u istom preduzeću i BH Telecomu, neću o Turističkoj zajednici koju smo preporodili nakon što smo je otrgli iz ruku predsjednika sarajevskog DF-a, neću jer ćete opet reći da je lično, a ništa lično nema.

Naše će poruke ostati u zraku neko vrijeme, ne predugo, samo će naši stvarni rezultati ostati iza nas kao trajna vrijednost.

Šta vam je plan na domaćoj, a šta na međunarodnoj sceni?

Koje poteze planirate povući i kad?

Jeste li ikad analizirali stvarne efekte vaših glasnih poruka?

Kakvu su korist donijele našoj domovini?

Kao maloljetni borac Armije RBiH sa punim ratnim stažom mirno stojim i salutiram vašim zaslugama u odbrani BiH od agresije.

Zlatnog ljiljana ste dobili zbog djela, ne zbog glasnih poruka.

Djela nam trebaju i u miru.

Djela kojim ćemo zaustaviti i Dodika i sve ostale koji pomisle da nam domovinu djele.

Galamom to očigledno ne ide”, naveo je Konaković.

Podijeli ovaj članak