Morači vraćen mobitel nakon tri mjeseca: Šifra spriječila istražioce da otkriju podatke

3 min. čitanja

Novinaru EuroBlica i Srpskainfo Nikoli Morači napokon je vraćen mobilni telefon koji mu je oduzet prije tri mjeseca po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka nakon što je odbio da otkrije podatke o svom povjerljivom izvoru informacija.

Moračin telefon bio je deponovan u Osnovnom sudu u Banjaluci gdje je po nalogu tužioca trebao biti upaljen, a potom detaljno pregledane poruke i pozivi koji su upućivani na taj broj telefona.

Međutim, to se na kraju nije desilo jer je telefon zaštićen numeričkim kodom, i istražioci nisu mogli da ga otvore.

Kada su iscrpili sve mogućnost više nije bilo razloga da se telefon drži u sudskom depozitu, pa je on jutros vraćen Morači, piše Srpskainfo.

Novinar otkriva da je trpio određene pritiske da otkrije šifru telefona, ali zahvaljujući advokatu Aleksandru Jokiću, te pritiske su u startu neutralisali.

– Iako imam status osumnjičenog nisam dužan sarađivati sa istražnim organima. I dalje mi nije jasno šta su željeli postići oduzimanjem telefona, izuzev revolta. Još jednom se želim zahvaliti kolegama novinarima koji su mi pružili i pružaju nevjerovatnu podršku, poručio je Morača nakon što mu je vraćen telefon.

Banjalučki advokat Aleksandar Jokić istakao je za Srpskainfo da su danas uspjeli da bar malo isprave nepravdu koja je Morači učinjena, s obzirom na to da telefon nije trebalo ni da bude oduzet od novinara i da nije ni trebalo da dođe do toga da tužilaštvo traži od novinara da otkrije izvore za svoje tekstove.

– Uspjeli smo bar u ovom dijelu da koliko toliko ispravimo ovu nepravdu. Nadam se da će tužilaštvo ubuduće mnogo opreznije postupati kada bude tražilo od novinara da otkriju svoje izvore i kada budu oduzimali opremu kojom novinari obavljaju svoj posao, rekao je kratko Jokić.

Podsjećamo, prije tačno tri mjeseca dogodio se pravni presedan kada su policijski službenici zloupotrebljavajući svoja ovlaštenja, u cilju otkrivanja identiteta izvora koji je navodno učinio dostupnim podatke iz jednog krivičnog postupka, najprije pokušali da „iznude“ tu informaciju od novinara Morače, zahtijevajući od njega da otkrije podatke o svom povjerljivom izvoru informacija.

Nakon što je to odbio, osumnjičen je za izvršenje krivičnog djela Povreda tajnosti postupka iz člana 337. KZ RS. Po istom osnovu, saslušani su i osumnjičeni odgovorni urednik Siniša Trkulja i direktor razvoja i izvršni urednik za onlajn, Boris Lakić.

Morači je nakon toga oduzet mobilni telefon i deponovan u Osnovnom sudu Banjaluka. Brojni pravnici i medijska udruženja kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz Evrope ocijenili su da je u ovom slučaju riječ o pritiscima na našu medijsku kuću i novinare, te su ponudili svoju stručnu pomoć u ovom slučaju.

Podijeli ovaj članak