Dodikovi poslušnici u NSRS načinili prvi korak: Šta nas čeka u ponedjeljak?

2 min. čitanja

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić sazvao je za ponedjeljak, 26. jun, sjednicu skupštinskog Kolegijuma. Sjednica je zakazana za 10.00 sati, najavljeno je iz NSRS.

Kolegijum bi trebalo da utvrdi prijedlog dnevnog reda i termin održavanja osme posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Zamjenik šefa Kluba SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica izjavio je da će Kolegijum u ponedjeljak zakazati sjednicu Narodne skupštine o Ustavnom sudu BiH, s obzirom na to da je istekao rok dat ovom sudu da ukine spornu odluku.

Mazalica je rekao da bi sjednica Narodne skupštine vjerovatno trebala biti održana u utorak, 27. juna.

– Na sjednici će se raspravljati i vjerovatno donijeti odluka o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj, jer ovaj sud nema odgovarajući legitimitet iz Srpske, donio je niz štetnih odluka preglasavanjem sudija iz Srpske i poslednja odluka, koja je svojevrsni državni udar, podijelila je BiH na dvije polovine jer je Ustavni sud prekršio svoje pravilo i isključio sudije iz Srpske iz obaveznog kvoruma o odlučivanju – rekao je Mazalica za Srnu.

On je naglasio da Ustavni sud BiH na taj način samostalno donosi odluke bez sudija iz Republike Srpske i praktično je postao ustavni sud Federacije BiH, prenosi RTRS.

Podsjećamo, predsjednik RS-a Milorad Dodik postavio je ultimatum Ustavnom sudu BiH dsa do danas u podne poništi svoju odluku u vezi sa održavanjem sjednica. U suprotnom, najavio je donošenje zakona o neprovodivosti odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS-a, kao i o bezbjedonosnoj i pravnoj zaštiti osoba koje bi bile gonjene zbog neprovođenja odluka. Ustavni sud je izignorisao Dpodikov ultimatum, a njegovi poslušnici u NSRS su očigledno napravili prvi korak.

Ustavni sud Bih je u ponedjeljk donio odluku kojom poništava član 39. Pravila o postupanju pred Ustavnim sudom BiH. Ovim članom je bilo definiosano da se sjednica Suda mora otkazati ako joj ne prisustvuju barem tri člana iz FBiH i barem jedan iz RS. 

Podijeli ovaj članak