Delegacija EU u BiH o Schmidtovim izmjenama izbornog zakona: Krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji

2 min. ─Źitanja

Delegacija EU u BiH prokomentarisala je odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da na dan izbora nametne izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije.

Njihovo saop─çenje u nastavku prenosimo u cjelosti:

Evropska unija u Bosni i Hercegovini prima k znanju odluku visokog predstavnika Schmidta o izmjenama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (BiH). To je bila odluka isklju─Źivo visokog predstavnika. Izvr┼íne ovlasti visokog predstavnika (Bonske ovlasti) treba koristiti isklju─Źivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji.

Ja─Źanje funkcionalnosti institucija BiH klju─Źni je prioritet na putu BiH ka ─Źlanstvu u EU. Tokom skoro godinu dana, EU i Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave su facilitirale razgovore o ustavnoj i izbornoj reformi. Duboko ┼żalimo ┼íto politi─Źke stranke nisu uspjele da postignu izbalansirani dogovor o paketu reformi koji bi sveobuhvatno odgovorio na nerije┼íena pitanja, uklju─Źuju─çi funkcionalnost FBiH i Doma naroda FBiH.

Ustavna reforma, u skladu sa zahtjevima iz odluka Evropskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije, u dijelu koji se odnosi na Predsjedni┼ítvo BiH i Dom naroda BiH, je i dalje hitan i neispunjen zadatak. Neprovedene su i preporuke OSCE-ovog ODIHR-a i GRECO-a u vezi sa transparentno┼í─çu i integritetom izbora. Lideri politi─Źkih stranaka u BiH su se dogovorili 12. juna u Briselu da ─çe se pozabaviti ovim pitanjima u roku od ┼íest mjeseci nakon formiranja nove vlasti. Pozivamo ih da ispo┼ítuju ovu obavezu.

Evropsko vije─çe je nedavno izjavilo da je spremno dodijeliti Bosni i Hercegovini kandidatski status i uputilo poziv Komisiji da izvijesti o provo─Ĺenju 14 klju─Źnih prioriteta. Nakon dana┼ínjih izbora, EU vjeruje da ─çe svi politi─Źki akteri raditi zajedno kako bi osigurali brzo formiranje zakonodavne i izvr┼íne vlasti na svim nivoima. EU o─Źekuje od novoizabranih zvani─Źnika da preuzmu punu odgovornost za provedbu ambicioznih reformi sa ciljem unapre─Ĺenja interesa gra─Ĺana, kao i daljeg napretka zemlje na evropskom putu, a u skladu sa 14 klju─Źnih prioriteta iz Mi┼íljenja Komisije.

 

Podijeli ovaj ─Źlanak