Bećirović: BiH će, prije ili kasnije, postati punopravna članica EU i NATO-a

3 min. čitanja

Druga godišnjica otvorenja Spomen-sobe šehida i poginulih boraca općine Vogošća i Muzeja hrabrosti obilježena je danas na prigodan način u prisustvu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Željka Komšića.

Skup, kojem su, osim članova bh. Predsjedništva, prisustvovali zvaničnici drugih nivoa vlasti, predstavnici boračkih organizacija, učenici vogoščanskih škola i građani, bio je prilika za evociranje sjećanja na herojski put Armije RBiH i tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata (1992-1995.).

Tom prilikom, najzaslužnijima za njegovanje kulture sjećanja uručene su priznanja-zahvalnice Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti “Haber”, nosioca projekta Spomen-sobe i Muzeja hrabrosti, a među dobitnicima plakete ovog udruženja su i dvojica članova Predsjedništva BiH.

Uz zahvalnost iskazanu tim povodom, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ukazao na značaj zaštite historijskih vrijednosti i istine o ljudima, istinskim herojima koji su se nesebično žrtvovali u odbrani domovine.

– Danas smo se okupili sa željom da ciljevi pravedne borbe za BiH ostanu trajno zabilježeni. Zadatak naše i generacija koje dolaze poslije nas jeste da zajedno radimo na očuvanju historijskih vrijednosti BiH, ali i izgradnji bolje sadašnjosti i budućnosti, kazao je Bećirović, obraćajući se učesnicima skupa.

Potcrtao je kako snage koje se zalažu za autentične bh. vrijednosti nikada neće pristati na politiku podjele, isključivosti i nejednakosti.

– Većina građana želi modernu, demokratsku i evropsku državu u kojoj će svi građani imati jednaka prava… Ogromna većina naših ljudi želi graditi zajedničku i sigurnu budućnost za sebe i svoju djecu, istakao je Bećirović, poručujući kako će BiH, prije ili kasnije, postati punopravna članica Evropske unije i NATO-a.

Čestitke istim povodom uputio je i učesnike prigodnog skupa pozdravio član Predsjedništva BiH i nosilac najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Željko Komšić, pozivajući ih da nikada ne zaborave one koji su vlastite živote ugradili u temelje države BiH.

– Budite ponosni na svoje roditelje i svoje pretke, na sve one koje ste znali i koje znate, a koji su učestvovali u odbrani Bosne i Hercegovine, poručio je Komšić, naglašavajući značaj istrajavanja u borbi za vlastitu domovinu.

Na važnost njegovanja kulture sjećanja ukazali su i načelnik Općine Vogošća Migdad Hasanović i Omer Edo Hadrović, predsjednik Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti “Haber”, akcentirajući kako Spomen-soba i Muzej hrabrosti služe kao podsjetnik na najteža stradanja, ali i opomena kako se tako što više nikada i nikome ne bi ponovilo.

Obilježavanje spomenute godišnjice, koje je počelo intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, popraćeno je prigodnim umjetničkim programom, a učesnici su bili u prilici obići Spomen-sobu koja čuva veliki broj fotografija i autentičnih predmeta, svjedočeći o herojskoj odbrani Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak