Ahmetović u Bundestagu: S obzirom na kritičnu situaciju, ne možemo sebi priuštiti da napravimo korak unazad

6 min. čitanja

Zastupnik Bundestaga Adis ahmetović govorio je javno o prijedlogu SPD-a, Zelenih i FDP-a pod nazivom „Krenuti putem od 1,5 stepena – ozbiljno shvaćanje gubitaka i razaranja zbog klimatske krize“ i prijedloga CDU/CSU „Unapređenje klime“ Zaštita na međunarodnom nivou, širom Evrope iu Nemačkoj”“.

Ahmetović je kazao kako je klimatska kriza jedan od najvećih izazova u ljudskoj historiji te da je rješavanje ovog zadatka – zadatak stoljeća.

U nastavku prenosimo govor Ahmetovića:

Kada smo 2015. potpisali Pariski sporazum o klimi, cilj nam je bio dati našoj planeti i budućim generacijama pravu šansu. I kao rezultat toga, bio je uspjeh u tom smislu:

Po prvi put, 200 nacija se obavezalo da će raditi zajedno na jednoj stvari:

Da pobjegne od prijetnje čovječanstvu. Uprkos svim podjelama i tenzijama.

Budućnost sa niskim udjelom ugljika u kojoj smanjujemo emisije stakleničkih plinova.

Postepeno izbacivanje uglja i ulaganje u širenje klimatski prihvatljivih tehnologija.

Više od 100 zemalja se obavezalo da će zaustaviti i preokrenuti krčenje šuma do kraja 2030. Polažem velike nade posebno u Brazil. Izbornom pobjedom “Lule” da Silve želi da zemlja postane pionir u zaštiti životne sredine.

Na nivou EU usvojen je ambiciozni paket zakona Fit-For-55 koji predviđa smanjenje emisija za najmanje 55 posto do 2030. u poređenju sa nivoima iz 1990., pa čak i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Uz predsjedavanje G7, dolaze i razne inicijative

Njemačka:

Njemačka je jedan od najvećih donatora međunarodnog finansiranja klimatskih promjena, sa skoro šest milijardi eura godišnje iz svog budžeta. Njemačka također radi na tome da se održi obećanje od 100 milijardi dolara godišnje za međunarodno finansiranje klimatskih promjena.

Treba uspostaviti međunarodni klimatski klub i globalni kišobran protiv klimatskih rizika za još odlučniju borbu protiv klimatskih promjena.

Zajedno smo dobili loptu. Podržavamo društva i kompanije u društveno-ekološkoj transformaciji.

Ali gorka istina je i ovo:

Uprkos klimatskim sporazumima i daljim nacionalnim naporima za smanjenje emisija, još smo daleko od postizanja našeg cilja. Bivši potpredsjednik SAD-a Al Gore je u pravu kada je ranije ove sedmice na klimatskoj konferenciji COP27 rekao: „Svi imamo problem s kredibilitetom: razgovaramo i počinjemo djelovati, ali ne činimo dovoljno. “

Uprkos napretku, mnoge zemlje, uključujući i Njemačku, nisu ispunile ciljeve postavljene u Parizu. Globalno zagrijavanje je već na 1,2 stepena Celzijusa i idemo ka globalnom zagrijavanju od 2,5 stepena Celzijusa ako ne učinimo više.

Ozbiljne društvene i ekološke posljedice svakodnevno osjećaju ljudi širom svijeta. U pitanju su egzistencijalni problemi: Ekstremne vremenske situacije, šumski požari, dugi periodi suše, bujice i poplave ili razorne oluje se ne primjećuju samo u Pakistanu, Australiji, SAD-u ili Keniji, već i ovdje u Njemačkoj: bilo da je riječ o poplavama u dolini Ahr na krajnjem zapadu, šumski požari u Erzgebirgeu na krajnjem istoku, ili niz oluja stoljeća u sjevernoj i južnoj Njemačkoj. Neki dijelovi svijeta postaju trajno nenaseljeni za ljude, što rezultira novim obrascima migracija i intenziviranjem sukoba širom svijeta.

To nimalo ne olakšava činjenica da živimo u vremenima opadanja međunarodne saradnje i sve veće geopolitičke tenzije kao i nacionalizam i misli o imperijalizmu u svijetu. Rat u Ukrajini je bolan podsjetnik na to. Živimo u prekretnici u vremenu, koja je dovela do radikalne preorijentacije njemačke unutrašnje i vanjske politike. To uključuje, između ostalog, preorijentaciju klimatske i energetske politike.

Dame i gospodo,

s obzirom na kritičnu situaciju, ne možemo sebi priuštiti da napravimo korak unazad, ali isto tako ne možemo priuštiti ni mirovanje. Ono što nam je potrebno je dalji mjerljivi napredak. Na nama kao Njemačkoj je:

Moramo dalje intenzivirati naše napore za smanjenje stakleničkih plinova, moramo pokrenuti globalnu ekspanziju ekonomije zelenog vodonika, Nacionalni klimatski doprinosi (NDC) moraju se prilagoditi, moramo raditi na većem biodiverzitetu i očuvanju ekosistema i još jednom naglašavam da se moramo zadržati na 100 milijardi dolara godišnje za međunarodno finansiranje klime.

CDU/CSU svakako misli dobro kada je zabrinut za energetsku sigurnost u Njemačkoj i mjesecima se iznova i iznova raspravlja – iu ovom prijedlogu – za proširenje nuklearne energije. Međutim, kancelar Olaf Scholz je u svom govoru na Svjetskoj klimatskoj konferenciji jasno odredio put: Budućnost ne leži u nuklearnoj energiji, već u širenju obnovljivih izvora energije!

Još nije kasno da se globalno zagrijavanje ograniči na znatno ispod 2 stepena. Mi smo posvećeni ovome. Prijedlog koalicije semafora je dobar, FDP, Zeleni i SPD rade bolje zajedno od njih prethodna vlada – i stoga bih vas ovdje pozvao da to učinite glasajte za ovaj prijedlog.

Hvala vam puno na pažnji.

Podijeli ovaj članak