Ljekari upozoravaju: Ovo je najopasnija hrana za bubrege

3 min. čitanja

Njega bubrega: Smanjenje unosa soli za zdravije bubrege

Pazite na unos soli kako biste očuvali zdravlje svojih bubrega

Većina ljudi ne obraća dovoljno pažnje na zdravlje svojih bubrega, ali s obzirom na to da su ovi organi neophodni za život, osim ako niste podvrgnuti dijalizi, trebali bismo voditi brigu o njima. Bubrezi su odgovorni za regulaciju ravnoteže vode u našem tijelu. Pomažu nam da zadržimo dovoljnu količinu vode koja je potrebna za normalno funkcioniranje, ali isto tako i da izbacimo višak vode putem mokraće. Osim toga, bubrezi proizvode dva važna hormona. Jedan od tih hormona pomaže u regulaciji crvenih krvnih zrnaca, dok drugi hormon, aktivni oblik vitamina D, ima ulogu u regulaciji razine kalcija.

Ono što konzumiramo ima veliki utjecaj na zdravlje naših bubrega. Prema nefrolozima, ljudi koji imaju problema s bubrezima možda će morati kontrolisati unos određenih nutrijenata poput proteina, soli, kalija, fosfora i kalcija.

“Osobe s bubrežnim bolestima posebno trebaju obratiti pažnju na unos proteina. Konzumacija hrane bogate proteinima može opteretiti bubrege i s vremenom pogoršati bubrežnu bolest”, upozorava dr. Alice Chedid, prenosi Index.hr.

Međutim, postoji vrsta hrane koju nefrolozi posebno ističu kao štetnu za zdravlje bubrega – hrana s visokim udjelom soli, poput čipsa, narezaka i suhomesnatih proizvoda, te ultraobrađena smrznuta hrana kao što je pizza.

“Dva najveća faktora rizika za bubrežne bolesti i dijabetes su visoki krvni pritisak i prehrana bogata solju. Znanstvena istraživanja pokazuju da osobe s dijabetesom i hipertenzijom imaju 50 posto veću šansu za razvoj bubrežne bolesti”, ističe dr. Emily Chang.

Unos hrane s visokim udjelom soli stavlja pritisak na bubrege zbog velikog broja krvnih žila koje se nalaze u njima. Taj pritisak s vremenom može uzrokovati ožiljke i bolest bubrega.

“Prilikom konzumacije obrađene hrane, koja uključuje smrznutu, konzerviranu i pakiranu hranu, često unosimo velike količine skrivenih konzervansa poput natrija, šećera i masti. Ovi konzervansi se koriste kako bi se produžio rok trajanja hrane i poboljšao njen okus. Međutim, to smanjuje nutritivnu vrijednost hrane i stavlja veliki pritisak na bubrege koji moraju filtrirati višak konzervansa, a istovremeno održavati sve druge vitalne funkcije koje obavljaju svakodnevno”, objašnjava dr. Cynthia Silva.

Stoga, važno je smanjiti unos soli, kuhati više kod kuće i koristiti začinsko bilje kako bismo obogatili okus hrane.

Na taj način možemo smanjiti opterećenje naših bubrega i očuvati njihovo zdravlje. Sada je pravo vrijeme da počnemo voditi računa o svojoj prehrani kako bismo osigurali dug i zdrav život našim bubrezima.

Podijeli ovaj članak