Bliži se nova školska godina: Za opremanje dva đaka mala i prosječna plata

4 min. čitanja

Uoči početka nove školske godine, roditelji i bake i deke obilaze knjižare kako bi obezbedili sve što je potrebno za mališane. U Bosni i Hercegovini, većina škola započinje nastavu prvog septembra, a pripreme su već uveliko u toku. Na području Kantona Sarajevo, udžbenici su besplatni za sve osnovce, dok je ista situacija i u Republici Srpskoj za učenike nižih razreda. Upravo zato, roditelji obavljaju kupovinu udžbenika i pripremaju decu za novo školsko iskustvo.

Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović, istakla je značaj besplatnih udžbenika za učenički standard i naglasila da je ovo samo početak promena koje su neophodne kako bi se obrazovanje prilagodilo potrebama učenika. Svi učenici od prvog do devetog razreda na području KS-a dobijaju besplatne udžbenike.

U Republici Srpskoj, Vlada je ove godine odlučila da obezbedi besplatne udžbenike za učenike nižih razreda, a istoj inicijativi priključile su se i pojedine lokalne zajednice. Takođe, kao opcija je ponuđena mogućnost preuzimanja polovnih udžbenika za učenike viših razreda. Međutim, da bi se dete spremno poslalo u školu, roditeljima je potrebno minimum 700 KM za garderobu, obuću, pribor za školu i ostale potrepštine. Roditelji ističu kako je ovo ipak velika suma, posebno za one koji imaju višečlanu porodicu.

Kako bi deci priuštili sve što im je potrebno za novu školsku godinu, roditelji planiraju i kupuju pribor za školu, garderobu i ostalo postepeno. Mnogi od njih ističu koliko je ovo zaista veliki izdatak, te kako su prinuđeni da traže sniženja i povoljne opcije. Ipak, njihova najveća želja je da deci prirede osmeh i pruže podršku.

“Trudim se da sve rešim odmah, tako da svakog meseca kupujem nešto. Jedan mesec knjige, drugi sveske, olovke, bojice… Svi roditelji znaju da to nije mali trošak. Za dvoje dece, ako im trebaju i rančevi, uz nove knjige, potrebno je oko 900 KM, ali taj trošak je manji ako koristimo polovne knjige”, kaže jedna sugrađanka.

Pored roditelja, i bake i deke žele da obraduju unučad i pomognu im u školskim pripremama. Meliha, jedna baka iz Sarajeva, tradicionalno kupuje školski pribor za svoje troje unučadi kako bi im pružila podršku i uštedela roditeljima. Ona ističe koliko su cene porasle, ali se trudi da pronađe najbolje opcije i da sve kupi na vreme.

Uoči početka nove školske godine, knjižare su spremne da dočekaju kupce. U njima se mogu pronaći sve potrebne stvari za školu, kao što su udžbenici, školski pribor, rančevi i drugi školski pribor. Cene udžbenika za srednje škole kreću se oko 250 KM, dok je školski pribor dostupan po ceni od 250-300 KM. Ruksaci se mogu naći po različitim cenama, u zavisnosti od kvaliteta i veličine. Neki su dostupni već za 30 KM, dok cena nekih može biti i do 120 KM. Povoljni komplet pernica, koje osnovci obično vole, mogu se kupiti za oko 20 KM.

Kako bi pomogli roditeljima uštede, mnogi su se ove godine odlučili za nasleđivanje starih udžbenika i garderobe od starijih braće i sestara. Takođe, Udruženje “Ruku na srce” organizuje akciju “Opremimo decu za školu” sa ciljem da prikupi školski pribor za decu iz socijalno ugroženih porodica. Iz Udruženja pozivaju sve sugrađane da se odazovu akciji i pomognu im da deci požele sretan početak nove školske godine i vrate osmeh na lica dece i njihovih roditelja.

Novu školsku godinu, pored novih izazova, mališani će dočekati sa zadovoljstvom i novim školskim stvarima koje ih očekuju. Roditelji, bake i deke čine sve da svojoj deci pruže najbolje mogućnosti i uštede koliko je to moguće.

Podijeli ovaj članak