Pazite koji dezodorans koristite: Ovih sedam sastojaka može ozbiljno naštetiti vašem zdravlju

2 min. čitanja

Svako od nas voli da lijepo miriše pa zbog toga veliki procenat svjetske populacije koristi dezodorans na dnevnoj bazi.

Međutim, ovaj svakodnevni oblik higijene može imati ozbiljne posljedice po vaše zdravlje, ako odaberete pogrešan proizvod. Naime, odabir pogrešnog dezodoransa nije tako teško postići zato što ih je većina izrazito štetna.

Ovo su sastojci koje trebate izbjegavati, piše lolamagazin.com.

PARABENI

(METIL, ETIL, PROPIL, BENZIL, BUTIL)

Parabeni su vrlo čest sastojak koji se nalazi u svakodnevnim kozmetičkim proizvodima, pa i u dezodoransima. Ukoliko ste vidjeli oznaku “bez parabena”, to je dobra stvar. Tokom studija učinjenih u posljednjoj deceniji, otkriveno je da su parabeni povezani sa rakom dojke.

Oni remete hormonski balans organizma i oponašaju estrogen, a estrogen igra značajnu ulogu u formiranju raka dojke.

ALUMINIJUMSKA JEDINJENJA

(ALUMINIUM CHLORALHYDRATE, ALUMINIUM ZIRCONIUM, TETRACHLOROHYDREX GLY)

Jedinjenja aluminijuma u sastavu dezodoransa djeluju kao čep u znojnim kanalima te privremeno zaustavljaju protok znoja. Međutim, ova jedinjenja se mogu apsorbovati u vašu kožu. Baš kao i parabeni, jedinjenja aluminijuma mogu oponašati estrogen, koji podstiče rast stanica raka dojke.

SILIKA

Silika je poznata po tome da iritira kožu. Takođe, ona može biti sačinjena od kristalnog kvarca koji je kancerogen.

TRIKLOSAN

Triklosan je još jedan sastojak koji može iritirati kožu i izazvati kontaktni dermatitis. Vaše tijelo sadrži dobre kao i loše bakterije, ali triklosan ubija i jedne i druge. Neki čak svrstavaju triklosan u pesticide, a vjeruje se i da može biti kancerogen.

TALK

Talk sadrži azbestna vlakna, koja se smatraju kancerognim. Količina azbestnih vlakana u dezodoransima je nepoznata jer dozvoljena količina ovih vlakana u kozmetičkim proizvodima još uvijek nije regulisana.

PROPILEN GLIKOL

Propilen glikol je još jedan čest sastojak koji je opasan po zdravlje. Ovaj sastojak može uzrokovati kašnjenje alergijske reakcije, i smatra se neurotoksinom, koji može dovesti do oštećenja bubrega i jetre.

STEARETH-N

“N” označava broj. Tako da oznaka izgleda na primjer ovako: steareth-1. Iako je ova supstanca izvedena iz povrća, ona može da reaguje sa etilen oksidom, poznatim kancerogenom.

Podijeli ovaj članak