Svakom kantonu treba Ured za borbu protiv korupcije: To u USK-u ostaje pusta želja?

4 min. čitanja

Vlada Unsko-sanskog kantona prošle sedmice je objavila Strategiju za borbu protiv korupcije USK-a 2022-2026. godine, uz poziv na javne konsultacije sa građanstvom i drugim zainteresovanim faktorima u društvu.

Zakon bez kazni

Ovo je prvi konkretni korak na stvaranju neophodnih ureda za borbu protiv korupcije kojeg moraju imati svi kantoni, međutim, za sada su samo Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton napravili formalne iskorake na njihovom formiranju. Naravno, izuzetak je Kanton Sarajevo koji je prvi dobio Ured, a koji uspješno surađuje s prijaviteljima i pravosuđem.

Novi zakoni o prevenciji i suzbijanju korupcije donose se redovno kako bi se smanjila korupcija, vršila provjera imovine dužnosnika i kako bi se upravljalo kvalitetom, sve što je neophodno za pravilno funkcionisanje demokratskog društva.

Međutim, rješenje nije ako uredi protiv korupcije samo formalno postoje ili ako se traži svaki izgovor da se procesi prolongiraju, kao i to da izabrani zvaničnici svojim amandmanima pokušaju izbaciti čak i kaznene odredbe, a što je bio slučaj u USK-u.

Projekt “Informisani građani i efikasni mehanizmi za prevenciju i borbu protiv korupcije” finansira Američki biro (INL), a implementira Misija OSCE-a u BiH

Bilo je to u prošlom sazivu Skupštine kada je, uslovljavajući formiranje većine, zastupnica Ilda Alibegović insistirala na usvajanju Zakona o porijeklu imovine.

– Ja sam se doslovno borila i sa pozicijom i sa opozicijom, čak sam radi toga jedno vrijeme bila van vlasti, jer mi je to bio uslov za vraćanje u većinu. Tadašnja opozicija nije bila za to i opstruirala je svaki korak i preko svojih ljudi u nadležnim službama i preko zastupnika u Skupštini, ali nisu za to bili ni mnogi iz pozicije. Zakon je nekoliko puta dolazio na Skupštinu, pa se vraćao na doradu ili padao ili je bio usvojen, ali osakaćen blokirajućim amandmanima koji su zakon činili nefunkcionalnim, kazala nam je Ilda Alibegović (NES), sada federalna zastupnica.

Borba oko jednog zakona trajala je tri godine, prisjeća se ona.

– Ured za borbu protiv korupcije je bio jedna od značajki koja je bila unutar Zakona i koja je trebala biti njegov sastavni dio. Konačno je usvojen, ali opet sa zbunjujućim amandmanom vezanim za Ured. Nakon toga sam napustila Skupštinu. Nije se od tada to riješilo, što ne znači da ih neću podsjetiti, kaže Alibegovićka, koja po ovom pitanju namjerava biti posebno oštra prema SDA, koja je sada partner u vlasti Krajine NES-u.

Borba protiv korupcije, osim pojedinim političarima, od izuzetnog je značaja i međunarodnim zvaničnicima. Šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler i Michael J. Murphy, američki ambasador u BiH, nedavno su uručili ICT opremu antikorupcijskim tijelima iz Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta BiH i devet kantona.

Misija OSCE-a u BiH prepoznala je potencijal antikorupcijskih timova i ureda još 2017. godine i od tada je uložila značajne napore da promovira profesionalizaciju i izgradnju kapaciteta ovih tijela.

Unsko-sanski kanton i premijer Mustafa Ružnić također su dobili opremu.

Podrška SAD-a

– Sjedinjene Države su finansirale odličan tim u OSCE-u kako bi vam pomogao da se izborite sa timovima i kancelarijama za borbu protiv korupcije. Oni su radili sa svakim kantonom u Federaciji i sa Republikom Srpskom, kako bi osigurali da zakoni i okviri budu na snazi i ​​kako biste obavljali svoj posao. Obezbijedili su opremu za početak. Ovo su prvi koraci, poručio im je ambasador Murphy.

Što se tiče USK-a, gdje postoji stabilna većina najvećih stranaka, nikakvih izgovora više ne bi trebalo biti da se dovrši započeti posao.

Podijeli ovaj članak