Kamen temeljac je položen u maju 2021. – Buk Bijela čeka dogovor države i entiteta?

4 min. čitanja

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je prije nekoliko dana da Republika Srpska želi da se pitanje imovine u Bosni i Hercegovini riješi ugovorom između Srpske i Federacije BiH u kojem će se konstatovati da imovina pripada entitetima. Ukoliko to bude postignuto, na dnevni red bi ponovo mogla da se vrati i izgradnja hidroelektrane Buk Bijela.

Međudržavni projekat

Državna Komisija za koncesije, odnosno Zajednička komisija za koncesije BiH i Republike Srpske, do početka maja trebalo bi da nađe rješenje u vezi s izgradnjom HE Buk Bijela.

– Imamo rok do kraja juna da to uradimo. Komisija radi na tome i uskoro ćemo posjetiti lokaciju, pregledati dokumentaciju i imati radnu sjednicu i krajem aprila ili najdalje početkom maja izaći sa svojim rješenjem, rekao je član Komisije za koncesije BiH Milomir Amović.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je po zahtjevu 24 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH još 16. jula prošle godine utvrdio da postoji spor u vezi s odlukama o koncesijama, odnosno to što je Republika Srpska dala koncesiju za izgradnju HE Buk Bijela na rijeci Drini u opštini Foča. Ovu hidroelektranu, čija je vrijednost oko 220 miliona evra, zajedno grade Republika Srpska i Srbija, a poslanici Federacije BiH koji su podnijeli apelaciju smatraju da bi tu koncesiju trebalo da daju institucije BiH, jer se radi o međudržavnom projektu.

Ustavni sud BiH tada je dao Komisiji za koncesije BiH rok od šest mjeseci da riješi to pitanje, nakon čega je formirana Zajednička komisija sastavljena od članova Komisije za koncesije BiH i Komisije za koncesije Republike Srpske, međutim nakon toga uslijedila je žalba Mensura Šehagića, člana Komisije za koncesije, na sam sastav komisije. No, Sud BiH na kraju je odlučio samo da prethodnu žalbu Šehagića nije trebalo odbiti, već odbaciti.

Kamen temeljac za Buk Bijelu na Drini položili su polovinom maja 2021. godine Radovan Višković i Ana Brnabić, premijeri Republike Srpske i Srbije, a odmah nakon toga uslijedila je apelacija državnih poslanika iz Federacije BiH. Prema projektu sistem hidroelektrana Gornja Drina, koji se sastoji od tri hidroelektrane, zajednički će graditi Srbija i Republika Srpska. U preduzeću koje je osnovano tim povodom većinski vlasnik od 51 odsto je država Srbija, a 49 odsto Republika Srpska.

Radovi traju

Pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milan Baštinac navodi da u cijelom ovom slučaju nikada nije bilo sporno da je projekat Buk Bijela uvijek bio i isključivo na teritoriji Srpske i da je kao takav uvršćen i u “Strategije energetike Srpske”, ali i BiH do 2035. Kada je, dodaje on, prije dvije godine usvojena Strategija BiH, niko nije imao primjedbe.

– Ovo je još jedan u nizu neracionalnih poteza Ustavnog suda i sigurni smo, a to smo i rekli u našem odgovoru na apelaciju Ustavnog suda, da je naše apsolutno pravo utemeljeno u svim aktima BiH i samom Ustavu Bosne i Hercegovine. Radovi na Buk Bijeloj se nastavljaju planiranom dinamikom, istakao je Baštinac.

Podijeli ovaj članak