Poskupljenjem vode građanima, radnici JP „Vodovod“ će imati veće plate

2 min. čitanja

Cijena vode po kubiku u Bihaću je 0.94 pfeninga i nije se mijenjala u posljednjih 12 godina. Za to vrijeme sve je poskupjelo, od materijala neophodnih za održavanje mreže do struje. Uz to Vodovod ima troškove održavanja prečistača u Velhovu.

Direktor Mirsad Merdanić kaže da bi i sa povećanjem cijene na 1.20 KM Bihać imao najjeftinjiju vodu, troškovi bi bili pokriveni a radnicima bi bila uvećana plata.

Merdanić ističe da će Gradskom vijeću ponovo uputiti zahtjev za korekciju cijena.

U cazinskom vodovodnom preduzeću nema ovakvih problema. Naplata im je 95%, a od 2017. godine nije bilo promjene cijene. Ona se kreće oko 1,50 marku po kubiku i ista je za pravna i fizička lica, što je rijedak slučaj u BiH.

Za razliku od Bihaća, Općina Bužim ima problem s nedostatnim količinama pitke vode. Godinama su, posebno u ljetnim mjesecima, uvođene redukcije, sada se sredstvima sa viših nivoa radi na izgradnji odnosno rekonstrukciji okolnih izvorišta. Cijena vode ista je unazad deset godina, ali je prošle godine uvećana cijena održavanja mjernog mjesta.

Ono što je zajedničko svim vodvodnim preduzećima u našem kantonu su ogromni gubici uprkos stalnim ulaganjima u mrežu. Pritom u našim lokalnim zajednicama je iz godine u godinu sve manje stanovnika što uveliko smanjuje prihode vodovodnih preduzeća. Nekolicina njih je u stečaju od čega strahuje i bihaćko vodovodno preduzeće ukoliko ne dođe do promjene cijena usluga.

Bihaćki vijećnici, na posljednjoj sjednici održanoj krajem marta, nisu prihvatili zahtjev Vodovoda da se ide na povećanje cijene vode.

Podijeli ovaj članak