Postoji naučni razlog zašto ujutru nikada ne biste trebali pritisnuti dugme za odlaganje alarma

5 min. čitanja

Postoji vrlo dobar naučni razlog zašto nikada ne biste trebali pritisnuti dugme za odlaganje nakon što se alarm oglasio i probudio vas ujutro. Objašnjenje razloga za ovo možete vidjeti u videu ispod.

 

@melrobbins Episode 40 | STOP hitting the snooze button! ⏰ You know that you should get up when your #alarm rings, BUT did you know that there are science-backed reasons why the #snoozebutton is RUINING your day?! Yup. That’s right. You might think you’re doing yourself a favor by getting a few extra minutes of #sleep but by hitting your snooze button, you put your body into a state of “sleep inertia.” That’s why you feel so groggy when you do finally get up! Wouldn’t you rather start your morning feeling like a million bucks?! On tonight’s episode of the #melrobbinspodcast, I’m sharing what I call my “Million Dollar Morning Routine.” It includes 5️⃣ simple but essential components to get your day started RIGHT. Not only does this #morningroutine make me feel like a #millionbucks for the rest of my day, but it also creates a level of discipline in my life that helps me make millions of dollars too. Listen now ???? “A Toolkit for Creating the Perfect Morning Routine” Available everywhere you listen to podcasts ???? in bio. Drop a ⏰ if this has inspired you to commit to NOT hitting the snooze button tomorrow morning! #melrobbins #changeyourlife #mindset #createabetterlife #takecontrol #motivation #morning #success #money #morningperson #motivationmonday #melrobbinspodcast #podcastclips #podcastsforwomen #podcaster ♬ original sound – Mel Robbins

 

Svi smo mi krivi za to – alarm se pali i trgne vas da se probudite ujutru prije posla, a dali biste sve da imate još nekoliko sati u krevetu. Ali, par sati vam nije u ponudi, imate samo 10-15 minuta. Dakle, prevrćemo se, pritisnemo dugme za odlaganje i onda zaboravimo da se to ikada dogodilo. Dugme za odgodu izgleda kao odlična ideja u tom trenutku, ali rijetko kada uspijete ustati osjećajući se odmorniji ili spremniji za dan.

Pa, iza toga stoji neka nauka o spavanju, prenosi ladbible.com.

Govoreći u svom podcastu, Mel Robbins – koja sebe opisuje kao ‘jednu od najcjenjenijih stručnjakinja za promjene i motivaciju‘ – objasnila je naučni razlog zašto se samo povređujete drijemanjem u tih posljednjih nekoliko minuta.

Bolje ti je da samo ustaneš.

Robbins je rekla: „Želite da znate naučni razlog zašto nikada ne bi trebalo da pritisnete dugme za odlaganje? Dozvolite mi da vas pogodim malo neuronauke. Dvije riječi: Inercija sna. Kada pritisnete dugme za odgodu, budni ste, a kako se alarm isključi, vaš mozak onda ponovo utone u san.

Nastavila je: „Evo stvari koju su istraživači otkrili – kada utonete u san nakon što ste se probudili, vaš mozak započinje ciklus spavanja. Ciklusima spavanja je potrebno 75 do 90 minuta da se završe. Dakle, kada se alarm ponovo oglasi i devet minuta, a vi ste kao ‘o moj Bože‘ – jeste li ikada primijetili da ste u dubokom snu kada ponovo utonete u san? To je zato što ste devet minuta u ciklusu spavanja od 75 minuta, taj osećaj iscrpljenosti koji imate, nije u funkciji toga koliko ste dobro spavali. To smo ti i ja što smo idioti što smo pritisnuli dugme za odgodu i doveli naš mozak u stanje inercije sna. Vašem mozgu je potrebno oko četiri sata da prođe kroz taj truli osjećaj.

Zaključila je: “Kad zazvoni alarm, diži se iz kreveta.”

Eto ga – umjesto da jurite za nemogućim snom i očekujete dodatnih 10 minuta kako biste napravili razliku, bolje je da se samo dovučete i odete pod tuš.

Jednom kada se malo probudite, osjećat ćete se bolje.

Podijeli ovaj članak