Uskoro prijedlozi za Predsjedništvo FBiH: Rokovi teku, a hoće li rukovodstvo biti izabrano vrlo brzo

2 min. čitanja

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović potvrdio je za naš list da su počele konsultacije radi dogovora o datumu održavanja konstituirajuće sjednice Doma naroda, koja će biti zakazana bez odgađanja, poštujući sve ustavne i poslovničke odredbe.

– Kao što poznato, Središnje izborno povjerenstvo BiH je 30. prosinca donijelo Odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata izaslanicima u Domu naroda i od tog dana teku i određeni rokovi, podsjetio je.

Rukovodstvo Federacije bit će izabrano vrlo brzo, čime će se omogućiti imenovanje i potvrđivanje novog saziva Vlade FBiH

On očekuje da će rukovodstvo FBiH biti izabrano vrlo brzo, čime će se omogućiti imenovanje i potvrđivanje novog saziva Vlade FBiH.

– Prema jednom od amandmana na Ustav FBiH, članku IV. B. amandmana CXX, koje je proglasio visoki predstavnik Christian Schmidt, najmanje 11 izaslanika iz svakog od klubova konstitutivnih naroda će predložiti listu kandidata koja najprije ide na glasanje u Zastupnički dom, ali i na provjere kandidata od SIP-a. Ukoliko predložena lista prođe provjere i dobije potporu većine zastupnika u Zastupničkom domu, tek je onda potvrđuje i Dom naroda i procedura izbora time završava, kaže Martinović.

No, Irfan Čengić (SDPBiH), delegat iz reda bošnjačkog naroda, kaže kako je uvijek govorio da se proces konstituisanja zakonodavne i izvršne vlasti vodi korak po korak, u skladu s procedurama.

– Posljednji preduslov za konstituisanje Doma naroda je bila odluka CIK-a koja je donesena 30. decembra, nakon čega aktuelni predsjedavajući može sazvati konstituirajuću sjednicu Doma naroda, a koja će biti sazvana u januaru. Od samog nametanja odluka OHR-a govorim da one nisu dobre i da će oni koji su napadali Schmidta te odluke iskorištavati da bi neprincipijelno ostajali u vlasti, smatra Čengić.

Ocjenjuje da je problem stvorio nezakonit rad aktuelne Vlade FBiH, koja nije u redovnoj proceduri dostavila budžet za 2023, što će primorati oba doma Parlamenta da po hitnim procedurama usvajaju najvažniji dokument.

Podijeli ovaj članak