Che je rođen u Rozariju u porodici koja je pripadala argentinskoj srednjoj klasi. Za vrijeme svog života pomagao je pobunjeničkim ljevičarskim pokretima širom svijeta.

On je zastupao ne samo Kubu u Ujedinjenim nacijama i na konferencijama širom svijeta, već i sve antikapitalistčke i antimperijalističke pokrete. Za svoga života napisao je nekoliko knjiga.

Ovaj revolucionar je predstavljao jednu od ključnih ličnosti u revoluciji Fidela Castra na Kubi kao član pokreta “26. jul”.

Nakon pobjede revolucije, nekoliko godina je bio aktivan u promociji revolucije društva, putujući po svijetu kao diplomata Kube, a zatim se lično angažovao u pokretima za oslobođenje od diktatorskih režima putem gerilske borbe, najprije u Kongu, za vrijeme vladavine Moisa Chombea, a potom u Boliviji.

U Boliviji, spregom Američke obavještajne agencije i bolivijske vojske, Chje najprije uhvaćen, a odmah sutradan i ubijen, 9. oktobra 1967. godine.

Njegov lik, kao borca za oslobođenje i žrtve imperijalizma, i danas, nekoliko decenija poslije njegove smrti, predstavlja jedan od glavnih simbola i ikona društvene i političke revolucije širom svijeta.

Časopis “Time” proglasio je Chea jednom od 20 najvećih svjetskih ikona u okviru 100 najuticajnijih ljudi 20. vijeka.

Čuveni portret Che Gevare, koji je Akademija umjetnosti u Marylandu proglasila najpoznatijom fotografijom na svijetu, napravio je Alberto “Korda” Diaz.

(Portal Analitika)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...