Zastava Nepala je jedina državna zastava na svijetu koja nema oblik pravokuta, a da bismo razumjeli zašto, lakše nam je objasniti zašto su sve druge zastave pravokutnog oblika.

Oblik svjetskih nacionalnih zastava poveo se za prvim oblikom brodskih zastava koje su se javile u Evropi, na Mediteranu. Naravno, bilo je i drukčijih oblika brodskih zastava i zastavica, ali pravokutni oblik se učinio kao najpraktičniji, pa su zemlje “standardizirale” takav oblik. Kasnije su se brodske zastave adaptirale i za kopnenu upotrebu.

Nacionalne zastave izvanevropskih zemalja su se pojavile tek nakon što su evropske zastave standardizirale oblik, pa su imitirale pravokutnike, kao i neke simbolične elemente (na primjer vertikalne ili horizontalne pruge).

Stariji nacionalni simboli transformirani su u “evropski” oblik zastave. Tako je Etiopija najprije imala odvojene crvene, žute i zelene trokutaste zastavice, ali ih je preoblikovala u horizontalne linije i tako dobila pravokutnu trobojnicu.

Nepal je jedini zadržao originalni oblik svoje zastave.

Zastava Nepala potiče od dinastije Rana, te je najstarija službena zastava na svijetu. Zastava je usvojena 16. decembra 1962. Plavi okvir predstavlja mir i harmoniju, koji prevladavaju još od vremena Buddhe, koji je rođen u Nepalu. Grimizna je nacionalna boja Nepala, te predstavlja hrabar duh Nepalaca. Trokuti ne predstavljaju nepalske planine, nego pokazuju da je Nepal hinduistička nacija. Crvena trokutasta zastava je simbol pobjede hinduizma od vremena Ramayane i Mahabharate.

Nebeska tijela se nalaze na zastavi zbog nade da će Nepal trajati toliko dugo dok postoje sunce i mjesec. Također, mjesec simolizuje umirujuće i spokojne Nepalce, a sunce žestoku odlučnost. Mjesec simbolizuje i sjenu i hladno vrijeme oko Himalaja, a sunce vrućinu i visoke temperature u nižim dijelovima Nepala.

KOMENTARI:
Loading...