Ukoliko ste se nekada zapitali zašto ne smijete da budete nasmijani na fotografiji za pasoš, u nastavku teksta vam donosimo odgovor na to pitanje.

Iako možda smatrate da ste ljepši kada se smijete, to ipak nije dobra ideja kad se fotografišete za pasoš.

Glavni razlog zbog kojeg na fotografiji za ovaj dokument ne smijete da se smijete niti da nosite naočale je zbog toga što svi novi pasoši u sebi sadrže čip sa biometrijskim informacijama o vama koje su izvedene iz fotografije.

Naime, ta se fotografija skenira i ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između očiju, od vrha nosa do brade i slično, koriste se za generisanje takozvane matematičke mape.

Sve što narušava ili skriva te mjere, na primjer širok osmijeh, smanjuje efikasnost korištenog algoritma, nešto poput fotografije koja je van fokusa.

Kada dođete na aerodrom, vi prolazite kroz e-kapiju i tada pogledate u kameru koja vam skenira lice. U tom trenutku računar odlučuje da li se matematička mapa generisana na aerodromu podudara sa onom u vašem biometrijskom pasošu. Ukoliko se ne podudara, to bi vam moglo stvoriti probleme.

Komentari: