-Oglas-
Zanimljivosti

Zašto su omiljeni crtani likovi uvijek žute boje

-Oglas-

Boje nam se prikazuju u bezbroj različitih oblika i pojava. Prostim okom čovjek može raspoznati barem 2.000 različitih nijansi, a kombinacija različitih boja stvara nam cjelovitu sliku prostora.

Ako bolje razmislite, primjetit ćete da je većina naših omiljenih crtanih likova žute boje. Od Simpsona, preko Spužve Boba Skockanog, Pikachua, do Minionsa i ptičice Tweety.

Prvi razlog je teorija boja, s kontrastima prema boji i svijetlu. Najjači je kontrast čistih boja prvog reda žuto – crveno – plavo. Utisak je zvučan, silovit i određen.

-Oglas-

Narančasta, zelena i ljubičasta, slabije po svojoj hromatskoj vrijednosti od žute, crvene i plave daju i slabiji kontrast, dok je utisak koji stvaraju boje trećeg reda još slabiji.

Također, jedan od važnijih kontrasta je komplementarni. Dvije svjetlosti obojene komplementarnim bojama pomiješane daju bijelu svijetlost. Stavljene jedna uz drugu, one se međusobno pojačavaju, dok pomiješane poništavaju jedna drugu.

Komplementarni parovi su: žuto – ljubičasto žutonarančasto – plavoljubičasto narančasto – plavo crvenonarančasto – plavozeleno crveno – zeleno crvenoljubičasto – žutozeleno.

Drugi razlog je RGB model boja. Koristi se u televizijskim serijama i filmovima, a sastoji se od tri primarne boje – crvene (Red), zelene (Green) i plave (Blue). Miješanjem te tri boje dobivaju se sekundarne i tercijarne. RGB model je aditivni, svjetlosni model miješanja boja i u tom se modelu žuta zapravo podudara s plavom.

Treći razlog je psihologija boja, na koju naše oči nesvjesno reagiraju. Dokazano je da različito reagiramo na određene boje i da one kod nas izazivaju različita emocionalna stanja. Žuta boja nam brzo zapne za oko i povezana je sa srećom i energijom, a i većina daltonista prepozna žutu.

KOMENTARI:
-Oglas-
Loading...