Psi i mačka kao da imaju urođenu mržnju jedni prema drugima, i uglavnom među njima vlada vječito neprijateljstvo.

Ova uzajamna mržnja je vjerovatno nešto više od pukog predatorskog instinkta, jer su obje vrste životinja mesožderi.

Neki od razloga neprijateljstva su: Prvobitne borbe bile su oko hrane Psi potiču od vukova, tako da kada dva psa priđu hrani, njihov prirodni čoporski instinkt im govori da bi jedan uvijek trebalo da se povuče ako osjeti da je protivnik dominantniji. Sa druge strane, mačke su potomci predatora koji ne love u čoporima.

Ovo znači da su mace opreznije kada prilaze hrani, ali i teško se povlače kada se jednom odluče na nju. A rezultat sastavljanja mačke i psa oko hrane, nam je svima dobro poznat. Njihove borbe su uglavnom bučne Oba protivnika će pokušati da bukom uplaše drugog, bilo kroz lavež, režanje, šištanje, pljuvanje.

Da li su prirodni protivnici?

Ako ima date šansu, većina pasa će ujesti malo, tek rođeno mače i pojuriti sve što trči (uključujući i mace). To znači da će majka mačka prirodno uvijek da pokuša da uplaši psa kako bi ga spriječila da priđe mačićima. Tako da, da, možemo ih nazvati prirodnim neprijateljima.

Da li će se to nekada promijeniti?

I psi i mačke mogu da žive u harmoniji ako su okrućeni pravom motivacijom. Dok odrastaju, štenci i mačići prolaze kroz takozvani “period socijalizacije“, gdje se uče ponašanju. U ovom periodu uče da prepoznaju svoju majku, kako da ulaze u interakciju sa članovima svoje vrste, sa ljudima, a i sa drugim vrstama. Tada će naučiti da žive u hramoniji, osim ako nije bilo većih incidenata. Ovaj perido socijalizacije za štence traje od 5. do 12. nedjelje, a kod maca od 4. do 8. nedjelje. Mačka ili pas koji u ovom periodu dožvi neprijatno iskustvo sa drugom vrstom, može da razvije mržnju koja će trajati zauvijek, pišu Nezavisne.

KOMENTARI:
Loading...