Holandski istražitelji optužili su trojicu Rusa – Igora Girkina, Sergeja Dubinskog i Olega Pulatova – i Ukrajinca Leonida Harčenka za umješanost u rušenje aviona, prenosi BBC.

Igor Girkin, poznat i kao Igor Strelkov inače ima funkciju ministra odbrane nepriznate Donjecke narodne republike i važi za jednog od glavni ratnih lidera separatista. On je bio pukovnik ruske obaveštajne službe FSB.

Vjeruje se da je on najviši vojni oficir u tom području koji je bio u direktnom kontaktu sa Ruskom Federacijom. Girkin je ranije rekao da separatisti nisu pucali u avion.

Za četvoricu muškaraca izdati su međunarodni nalozi za hapšenje, a početak suđenja je zakazan za 9. mart 2020. godine.

Istražitelji su poručili da će tražiti od Rusije da izruči osumnjičene, koji su locirani u toj zemlji, dok se vjeruje da se državljanin Ukrajine nalazi u Ukrajini.

Putnički let MH17 bio je na putu od Amsterdama do Kuala Lumpura kada je oboren iznad istočne Ukrajine 17. jula 2014. godine.

Zajednički istraživački tim koji predvodi Holandija je naveo da se vjeruje da su ova četvorica osumnjičena da su transportovali raketni sistem “Buk” kojim je pogođen avion.

Zajednički istražni tim formirali su 2014. godine Australija, Belgija, Malezija, Holandija i Ukrajina.

Fred Westerbeke, glavni tužilac, rekao je da su četvorica formirala lanac koji je omogućio separatistima da dobiju tešku artiljeriju iz Rusije.

Tim je ranije rekao da ima “dugu listu” osoba od interesa i tražio je sve svjedoke da se jave jer se istraga nastavlja.

Moskva negira umješanost u incident i tvrdi da ne podržava finansijski niti vojno separatističke snage u Ukrajini.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...