Mirna Grčević je zbog napada vrane slomila nogu, piše Index.hr

– Kljucala me po glavi još dok sam bila na pješačkom i nije odustajala. Ja sam vozila biciklo i dalje, i dočekala sam se na koljeno, pala i slomila sam nogu – opisala je za Dnevnik Nove TV.

Posljednju sedmicu zabilježena su čak četiri napada vrana i to sve na osobe ženskog spola.

– Sve četiri osobe su ženskog spola, mlađe životne dobi, jedna maloljetna, prijelom koljena, povreda kralježnice, ručnog zgloba, istegnuće gležnja – kazao je Stipe Ćorluka, specijalist ortopedije i traumatologije.

Grad Zagreb objavio je saopćenje o napadima vrana na ljude. Naveli su da napadi postaju učestaliji.

– Zbog povećanog broja dojava građana o “napadima” vrana na ljude, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo napominje da se ptice zalijeću u ljude i životinje isključivo u iznimnoj situaciji kao kad im je ugroženo mlado u gnijezdu ili je ispalo iz gnijezda, te ga tako štite – stoji u saopćenju.

O ovoj problematici je prije otprilike dvije godine govorila zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković.

– Radi se o agresivnim pticama. Postale su jedna vrsta grabežljivica koje se vrlo brzo razmnožavaju. Postaje problem, kao što je bio problem s psima lutalicama. Napadaju građane u vrijeme parenja, a to je od marta pa sve do ljetnog perioda – rekla je tada Duraković.

Tada je predložila da nadležni organi počnu raditi s lovačkim društvima na odstrelu ovih ptica te da je taj proces najbolje završiti u zimskom periodu kada vranama nije sezona gniježđenja.