Ondašnji je velikaš Stjepan Vukčić Kosača vladao Humskom zemljom.

Stjepan se rodio kod Foče oko 1405. godine kao sin kneza Vukca i Katarine, koja je bila porijeklom iz Italije.

Imao je sestru Teodoru-Doroteju, koja je bila udata za velikaša Radoslava Pavlovića.

Pojam Hum se odnosio uglavnom na područje današnje Hercegovine. Za vrijeme njegove vladavine Humska zemlja bila je gotovo nezavisno područje, iako je bilo dijelom Bosanskog Kraljevstva.

Vukčić je postao najmoćniji velikaš Bosne i Humske zemlje. Imao je ljetnu rezidenciju u Blagaju, a zimsku u Herceg Novom u Crnoj Gori.

Njegova titula je glasila Vojvoda Svetog Save i bio je pravoslavne vjere, kao i ostatak Huma u to vrijeme.

Ženio se tri puta i imao šestero djece. Kći Katarinu udao je za svog najvećeg neprijatelja, bosanskog kralja Stjepana Tomaša Kotromanića.

Posljednja mu je supruga bila bavarska princeza Cecilija, a u korespodenciji s njemačkim vladarom Fridrikom III. iz 1448. oslovljava se kao Herzog (vojvoda). Taj mu se izraz svidio, pa ga je nastavio koristiti.

Stjepan Vukčić Kosača imao je mnogo protivnika. Ratovao je protiv Kotora i Dubrovnika, pa i vlastitog sina Vladislava, te bosanskog kralja. Da bi ih porazio, sklopio je dogovor s osmanskim sultanom koji je u toj suradnji vidio odličnu priliku da oslabi bosansko i humsko plemstvo.

 

Vukčić je osvojio južne dijelove Bosne, neke predjele današnje Srbije i Crne Gore te srednju Dalmaciju i mjesta između Dubrovnika i Kotora.

Teritorij pod njegovom vlašću, protezao se od Lima do Cetine i od Rame do Kotorskog zaljeva. Na tom je prostoru bio poput samostalnog vladara.

Nakon osmanskih osvajanja, posjed hercegove zemlje dobio je ime Hercegovina, a izraz Humska zemlja u potpunosti se izgubio.

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...