Priča se da Josip Broz Tito nije baš najbolje vladao jezikom koji se govorio u bivšoj Jugoslaviji. Mnogi su to koristili kao polaznu tačku za teoriju zavjere da Tito uopće nije bio sa ovih prostora nego “strani plaćenik”.

Ipak, kao jednom od najvećih državnika, ni engleski jezik mu nije išao od ruke. Na YouTube servisu nalaze se tri video klipa. Jedan datira iz službene posjete Velikoj Britaniji iz 1953. godine, drugi je posjeta Bijeloj kući 1957. a treći je dio dokumentarca “Houston We Have A Problem”, koji se u cjelosti može pogledati na servisu.

Izvor: YouTube

Tu se jasno čuje kako Tito izgovara “piplj”, “kantri”, “jugaslavija” i brojna skraćivanja riječi koja “paraju uši”. 

Za vrijeme njegovog mandata i vladavine – malo ko se mogao baviti njegovim jezikom. Neke to nije interesovalo, neki su se bojali to pomenuti, dok su treći – valjda pričali gore od njega.

Izvor: YouTube

Titova službena poseta Velikoj Britaniji bio je prvi put da je maršal napustio zemlju otkako je raskinuo s komunističkom Rusijom, te je tajna služba Foreign Officea upozorila MI5 o tome da postoji bojazan da mu neko naudi tokom njegovog boravka u Britaniji.

Kako snimak odmiče, na jednom mestu spiker kaže: “Dok maršal ulazi u svoj blindirani automobil, magnezijska raketa eksplodirala je 36 metara od njega”. Niko nije stradao. Barem ne u toj eksploziji, jer se aeromiting koji je uslijedio neslavno završio – padom dva aviona i smrću dvojice pilota.

KOMENTARI:
Loading...