Poslednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga je uspavan, saopštila je kenijska prirodnjačka služba koja se brinula o njemu.

Iza njega su ostale još samo dvije ženke iste podvrste nosoroga, saopštili su stručnjaci nakon što su odlučili da uspavaju životinju staru 45 godina zbog ubrzanog pogoršanja njenog zdravstveog stanja.

Nosorog po imenu “Sudan” liječen je od komplikacija na mišićima i kostima izazvanih starošću, zbog kojih je imao velike rane na koži.

Ovaj nosorog bio je u ležećem položaju od kraja februara zbog velike rane na desnoj nozi.

“Njegovo stanje se veoma pogoršalo u posljednja 24 časa. Nije mogao da stoji i mnogo je patio”, navodi se u saopštenju i dodaje da je veterinarski tim donio odluku da životinja bude uspavana.

Nosorog je prethodno živio u zoološkom vrtu u Češkoj Republici, a potom je prebačen u rezervat udaljen 250 kilometara sjeverno od Najrobija, gdje je živio sa posljednje dvije ženke ove vrste, 27-godišnjom “Nadžin” i 17-godišnjom “Fatu”.

Svi pokušaji da se nosorozi pare prirodnim putem su propali, a prirodnjaci su organizovali akciju sakupljanja devet miliona dolara za finansiranje projekta liječenja neplodnosti.

Vantjelesno začeće je posljednja nada za opstanak ove životinjske vrste.

KOMENTARI:
Loading...