Saudijska Arabija objavila je da je pronašla prsnu kost staru 85.000 godina u pustinji Nefujd, javila je u utorak lokalna TV mreža Al Arabiya.

Otkriće naglašava novi pristup naučnika koji pozivaju na nova istraživanja toga kako je ljudska vrsta došla iz Afrike na putu koloniziranja svijeta.

Zajednički naučni tim otkrio je prvi uzorak ljudskih ostataka na sjeverozapadu Saudijske Arabije. Istraživači su iz raznih saudijskih organizacija, Fondacije Max Planck za ljudsku istoriju, univerziteta Oxford, univerziteta Cambridge, Nacionalnog australskog univerziteta i univerziteta australske države New South Wales.

Istraživači su saopćili u ponedjeljak da je srednja kost srednjeg prsta na lokaciji nazvanoj Al Wusta (srednji prst na arapskom jeziku) najstariji fosil homo sapiensa izvan Afrike i njoj pridružene istočne mediteranske regije Levanta, te prvi fosil pračovjeka na Arapskom poluotoku.

Iako je pustinja Nefud sada beskrajna pješčana površina, ona je bila gostoljubiva kada je u njoj boravio pračovjek – travnata površina bogata životinjskim i biljnim vrstama skupa sa slatkovodnim jezerom. Otkriće također pokazuje da su se ljudi tada kretali unutrašnjošću zemlje, a ne obalom.

Brojni životinjski fosili također su otkriveni, među kojima su nilski konji, divlje krave antilope i nojevi. Tragovi ugriza na fosilnim ostacima ukazuju da su i mesožderi tu boravili. Kamene alatke koje su koristili lovci također su pronađene, prenosi Xinhua.

KOMENTARI:
Loading...