Jedan otac tužio je svoju kćer, jer mu je bilo dosta plaćanja njezine školarine, zahtijevajući da mu se vrati uloženi novac.

Neimenovana djevojka studirala je arhitekturu na Univerzitetu u Beču, a otac je ocijenio da je njeno studiranje predugo trajalo, piše Euronews. Zbog toga je podigao tužbu, zahtijevajući da mu vrati 24.000 eura uložnih u njeno školovanje.

Nesuđena arhitektica studirala je 13, dok u prosjeku studiranje tog fakulteta traje osam semestara. Budući da niži sudovi nisu presudili u njegovu korist, frustrirani otac podnio je žalbu Vrhovnom sudu.

Taj sud je odlučio da je otac doista u pravu, zaključujući da je bio obavezan platiti samo deset od ukupno 13 semestra koliko je njegova kći studirala. Pored 24.000 eura, ona će morati izdvojiti i 8.000 eura za sudske troškove.

Iako ovo može izgledati kao neobično, Euronews prenosi da to nije izolirani slučaj. Advokatski ured koji je zastupao oca, u posljednje dvije godine je radio na šest sličnih tužbi. Sudovi su u presudama naveli da “studenti koji ovise o finansijskoj pomoći roditelja moraju ozbiljno i posvećeno pristupiti studiranju”.

KOMENTARI:
Loading...