Trinaestogodišnji dječak iz Indije Mahendra Ahirwar čija je glava “visila” pod uglom od 180 stepeni, preminuo je samo osam mjeseci nakon operacije koja mu je promijenila život.

Ahirwat je rođen s rijetkim poremećajem koji se zove kongenitalna mišićna distrofija koji čini mišiće vrata toliko slabim da glava visi. Njegova majka Sumitra kazala je kako je legao da gleda televiziju i da je tada umro mirno i bez boli.

Dr. Rajagopalan Krishnan, koji je izveo operaciju ispravljanja vrata u februaru ove godine, kazao je kako je šokiran ovom viješću.

“Mislim da su mišićna distrofija i slaba muskulatura grudi doprinijeli da se ugasi ovaj mladi život. Bio je jedan od najhrabrijih dječaka koje sam upoznao otkako sam se vratio u Indiju, a vidio sam mnogo djece sa strašnim deformitetima”, rekao je.

Priča ovog dječaka dirnula je srca mnogih ljudi, a posebno majke Julie Jones iz Engleske koja je pokrenula akciju prikupljanja novca za njegovu operaciju. Cijela priča prikazana je i u dokumentarcu “The Boy Who Sees Upside Down” kao i operacija koja je trajala 10 sati. Uvijek je bio nasmijan i pozitivan.

Kada je saznao da će biti operisan, Mahendra je plakao od sreće i bio je veoma zahvalan svim ljudima koji su mu pomogli.

“Dr. Kirshnan je dao mom sinu novi život, novu viziju i novi pogled na svijet. Nažalost, kratko je trajalo. Voljela bih da je poživio duže i vidio više svijeta. Nadam se da je pronašao mir i da ne osjeća bol”, kazala je majka.

Dječak je kremiran na tradicionalnoj hinduističkoj ceremoniji ovog vikenda u prisustvu 25 članova porodice i prijatelja.

KOMENTARI:
Loading...