Glavni junak naše današnje priče je Ladislav III.

Bio je kralj Mađarske i Hrvatske između 1204. i 1205. godine.

Bio je jedino zakonito dijete kralja Emerika. Točan datum Ladislavovog rođenja je nepoznat, ali je vjerovatno da je rođen oko 1200. godine, kako tvrde povjesničari Gyula Kristó i Ferenc Makk.

Izvor: Public

Kralj Emerik se 1198. godine vjenčao Konstancom, kćerkom aragonskog kralja Alfonsa II. Godine 1201. rodio mu se sin Ladislav. Kako je kralj bio u zavadi s bratom Andrijom, kojeg je bio strpao u zatvor, a zdravlje mu je bilo sve lošije, odlučio je 1204. godine okruniti sina za kralja. Smatrao je da će mu tako sačuvati krunu. Za ugarskog kralja okrunio ga je kaločki nadbiskup Ivan. Tom je prilikom splitski nadbiskup Bernard okrunio Ladislava za hrvatskog kralja.

Emerik se uoči svoje smrti izmirio s bratom i imenovao ga skrbnikom svog maloljetnog sina, a ubrzo potom je umro.

Andrija je zaplijenio novac koji je Emerik položio za Ladislava.

Izvor: Public

Papa Inocent III. poslao je pismo Andriji, upozorivši ga da poštuje potrebe dječaka kralja, ali sve je bilo uzalud.

Kada je Andrija odbio prihvatiti dužnost skrbnika, te počeo uskraćivati prihode kraljici Konstanci, ona se nije više osjećala sigurno, pa je pobjegla sa sinom kraljem Ladislavom III. i krunom svetog Stjepana u Beč, k austrijskom vojvodi Leopoldu VI.

 Vojvoda Leopold VI., rođak kralja Emerika i kneza Andrije, bio je voljan pružiti utočište kralju Ladislavu III., iako mu je Andrija prijetio vojnom invazijom.

 No, kada je mladi Ladislav III. iznenada umro, Andrija se izmirio s Konstancom i vojvodom Leopoldom, koji mu je vratio krunu.

 Mladi Ladislav III. fiktivno je vladao samo šest mjeseci i pet dana. Umro je na današnji dan 1205. godine, a nasljedio ga je stric Andrija II.

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...