Glavni lik naše današnje priče je Walter Richard Rudolf Heß, nacistički dužnosnik, osobni Hitlerov tajnik i zamjenik te ratni zločinac.

Bio je zamjenik Adolfa Hitlera koji je imao visoke funkcije u njemačkoj politici. Kao i drugi nacisti na visokim položajima, čvrsto je vjerovao u okultne moći.

S Hitlerom se upoznao nedugo poslije Prvog svjetskog rata u pivnici gdje je Hitler inače održavao svoje govore. Ubrzo je zajedno s Hitlerom uhićen nakon neuspjelog minhenskog puča 1923. godine. Obojica su u zatvoru dijelili ćeliju, gdje mu je Hitler kao svome zamjeniku izdiktirao čitavu svoju knjigu “Mein Kampf”.

Ubrzo su bili pušteni iz zatvora i Hitler je zajedno s Hessom počeo uspon prema vlasti. To im je uspelo 1933. godine. Početkom Drugoga svjetskog rata, Hess je pokušao pridobiti Britance na njemačku stranu, ali mu to nije uspjelo.

Hess se rodio u Egiptu, u Aleksandriji, kao sin protestantskog trgovca. Godine 1908. Hessova obitelj se vraća u Njemačku, a Hess ide u internat. Želio je biti astrolog, ali je zbog očeva protivljenja ipak studirao ekonomiju u Švicarskoj.

U Prvom svjetskom ratu služio je u pješadiji. Zbog svog zalaganja tokom rata dobio je Željezni križ II. reda. Kao poručnik služio je u zrakoplovstvu.

Nakon završetka rata odlazi u München gdje je na sveučilištu studirao politiku, povijest, ekonomiju i geopolitiku.

Godine 1923. je uhapšen zbog sudjelovanja u Münchenskom puču. U zatvoru je odležao sedam i pol mjeseci. Tokom tog perioda, uredio je i pisao Hitlerovu knjigu „Mein Kampf”.

Odanost ga je dovela na položaj Hitlerovog osobnog tajnika.

Nakon neuspjele njemačke invazije na Britaniju 1940. odletio je u Škotsku kako bi sklopio mir, ali je 10. svibnja 1941. uhićen južnije od Glasgowa nakon što se njegov avion srušio. Do kraja rata bio je zatočen u londonskom Toweru.

Saznavši za taj čin, Hitler ga se odrekao, proglasio ludim, ženu mu umirovio, a na njegovo mjesto je postavio Martina Bormanna.

Nakon kraja rata, zajedno s preživjelim oligarsima, sudjelovao je na Nürnbergškom sudskom procesu, gdje je zbog svojih zločina osuđen na doživotnu robiju. Tada je imao 52 godine. Zadnje što je rekao sudu bilo je: „Ich bereue nichts!” (Ne žalim ni zbog čega!).

Kaznu je služio u zatvoru Spandau u Berlinu. Kada su 1966. taj zatvor napustili Baldur von Schirach i Albert Speer, ostao je jedini osuđenik.

Na današnji dan 1987. izvršio je samoubojstvo vješanjem u dobio od 93 godine.

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...