Glavni lik naše današnje priče je jedna od najzloglasnijih žena u povijesti čovječanstva, grofica Elizabeta Báthory.

Ostala je upamćena širom svijeta kao pod nadimkom „Krvava grofica“, a njena popularnost doseže onu grofa Drakule. Prema povijesnim zapisima optužena je da je osobno mučila i ubila više od 650 žrtava, što je svrstava među najveće masovne ubojice u povijesti.

Elizabeta je rođena u slavnoj plemićkoj obitelji Báthory, koja je svojevremeno vladala Transilvanijom. Preko majke bila je nećakinja transilvanskog kneza i kasnijeg poljskog kralja Stjepana Báthoryja.

Sa 14 godina udala se za grofa Ferenca Nádasdyja, jednog od najbogatijih velikaša u Ugarskoj. Suprug joj je stalno bio na bojištu, boreći se protiv Turaka, a nakon što je umro nju su optužili za svirepe zločine.

Izvor: Public

Skupljene su izjave oko 300 svjedoka, koji su tvrdili da je grofica mamila mlade djevojke iz lokalnih seljačkih obitelji i dovodila ih u svoj dvorac Csejte u današnjoj Slovačkoj. Djevojke su tamo bile mučene, sakaćene pa i seksualno iskorištavane.

Ubojstva je grofica provodila i u drugim svojim dvorcima, primjerice Sárváru u Mađarskoj, gdje je navodno otkopano između 100 i 200 leševa njenih žrtava. Ostala je zabilježena i jeziva priča kako se grofica kupala u krvi djevica kako bi očuvala ljepotu i mladost, ali prvi spomen te priče potječe tek iz 18. stoljeća pa je njena istinitost upitna.

Nakon što je grofica privedena pravdi, živu su je zazidali u jednu od kula dvorca Csejte. Ostavljen joj je samo prorez kroz koji su joj davali namirnice. U takvom jezivom zatočeništvu, nakon 4 godine je i umrla.

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...