4.1 C
Bosanska Krupa
Utorak, 26 Oktobra, 2021

TAKVO ZLO ČOVJEČANSTVO NIJE UPAMTILO, PRVO JE UBIO BRATA, ČAK I VLASTITU MAJKU I DVIJE SUPRUGE: No, njegova je smrt bila POSEBNO JEZIVA

Glavni lik naše današnje priče je jedan od najzloglasnijih rimskih careva.

Neron je postao poznat po velikom požaru u Rimu, progonima ranih kršćana, ali i po ubojstvu vlastite majke Agrippine.

Bio je posljednji potomak julijevsko-klaudijevske kuće. Na tron rimskog cara dovela ga je majka Agripina nakon što je prethodno otrovala vlastitog muža, cara Klaudija.

U početku je vladao umjereno zahvaljujući utjecaju svojih savjetnika Seneke i pretorijanskog preferkta Bura i supruge Oktavije. Međutim uskoro se ispostavilo da je Neron svirepi vlastodržac. U skladu s tim pogubio je mnoge ugledne Rimljanje i zaplijenio njihovu imovinu. Godine 55. prije nove ere dao je otrovati svoga brata Britanika. To je bio samo uvod u njegove zločine. Četiri godine kasnije otišao je tako daleko da je ubio čak i vlastitu majku. Godine 62. ubio je Bura i suprugu Oktaviju da bi oženio svoju ljubavnicu Popeju Sabinu koju je također nekoliko godina kasnije ubio.

Neron je bio bolesno ambiciozna osoba.

U toj svojoj nerealnoj ambiciji želio je ponoviti djelo Aleksandra Makedonskog te je vodio skupe ratove na Istoku uzalud pokušavajući osvojiti Armeniju, sjevernu obalu Crnog mora i Etiopiju. Mnogo novca Neron je trošio na cirkuske igre i raskošan život. Uobražavao je kako je veliki umjetnik te se često pojavljivao u kazalištu i cirkuskoj areni kao glumac, pjevač, svirač…

Za vrijeme njegove vladavine izbili su ustanci u Britaniji, Španjolskoj, Galiji i Judeji. Godine 64. nakon velikog požara u Rimu nezadovoljstvo je zahvatilo i Rim jer glasine su za požar krivile Nerona. Poslije paleža Rima Neron je započeo sa sustavnim progonima kršćana jer je njih smatrao krivima za paljevinu Rima.

U tim progonima stradali su Isusovi apostoli, Petar i Pavao.

Na kraju je protiv njega podignut ustanak, koji je predvodio Servije Sulpicije Galba.

Kad se Galba proglasio novim carem i privukao pristaše, Neron se uplašio za život i pokušao pobjeći iz Rima da ga ne ubiju. Jedan Rimljanin ponudio mu je svoju vilu nekoliko kilometara izvan grada. Tamo se Neron sakrio sa svoja četiri vjerna pratioca. Vjerovao je da će ga osvetnici pronaći i ubiti, pa je odlučio oduzeti sam sebi život prije nego ga uhvate.

Naredio je svojim pratiocima da iskopaju grob za njega. U tom je času došla vijest iz Rima da su ga proglasili državnim neprijateljem i odredili da ga se ubije batinanjem. Panično je molio je jednog od pratilaca da se prvi ubije kako bi dao primjer.

Kad je čuo da se približavaju konjanici znao je da se mora odmah ubiti, ali još uvijek nije mogao to učiniti. Zato je prisilio osobnog tajnika Epafrodita da to učini umjesto njega.

Dok ga je Epafrodit ubijao, Neron je navodno izgovorio svoje poznate posljednje riječi: “Qualis artifex pereo” (Kakav umjetnik umire). Kad je jedan od konjanika ušao vidio je Nerona na izdisaju i pokušao zaustaviti krvarenje, ali uzalud. Epafrodit je kasnije smaknut jer nije spriječio Neronovu smrt.

Nakon njegove smrti izbila je borba za prijestolje. Novi car Galba nije vladao ni sedam mjeseci prije nego je ubijen, a sljedeće godine svrgnuta su čak tri cara jedan za drugim.

(SB)

قالب وردپرس

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci