Na današnji dan 1809. godine odigrala se povijesna bitka na Čegru, jedna od ključnih bitaka Prvog srpskog ustanka.

Glavni protagonist stravičnog pokolja je srbijansaki vojskovođa Stevan Sinđelić koji je okupljao narod resavskog kraja za ustanak protiv Osmanlija.

Turci, koji su bili u Ćupriji, čim su čuli za ustanak Srba krenuli su protiv ustanika.

Stevan Sinđelić ih je spremno dočekao na Jasenjaru, između Svilajnca i Ćuprije i izvojevao pobjedu, što je bilo i njegovo vatreno krštenje.

Nakon toga, Sinđelić je vojevao i u boju na Ivankovcu pobijedivši Hafiz-pašu.

Karađorđe je Sinđelića unaprijedio, postavivši ga za vojvodu resavskog.

Nakon boja na Ivankovcu, Stevan Sinđelić je ratovao po moravskoj dolini i osvojio: Ćupriju, Paraćin i Ražanj, sve do Deligrada. Tu su iskopali i utvrdili velike rovove u kojima su dočekali niškog Ibrahim-pašu s mnogobrojnom vojskom.

Za srpske ustanike stigla je i sudbonosna 1809. godina. Kod Kamenice, sela nadomak Niša, Srbi su imali 6 rovova. U prvom rovu, na brdu Čegar, bio je vojvoda Stevan Sinđelić s ukupno 3.000 vojnika. Kada su Turci doznali da je srpska vojska povukle glavninu snaga, i Sinđelića ostavila na milost i nemilost Osmanlijama, krenuli su u odlučnu bitku na Čegru.

Bitka je počela u jutarnjim satima na današnji dan 1809. Turci su jurišali četiri puta, da bi na koncu na juriš upali u srpske rovove juriš.

Borba puškama pretvorila se u okršaj prsa u prsa, noževimi i kudacima.

Turci su bili nadmoćni, a Sinđelić je ostao sam.

Kada je Stevan Sinđelić vidio da je poraz neminovam učinio je nešto nezamislivo.

Digao je u zrak burad s barutom i zapalio rovove.

U živoj lomači izginuli su svi. Osim Sinđelića u rovovima je izginulo oko 16.000 Turaka i više od 3.000 Srba.

Nedugo nakon neviđenog masakra, po zapovijedi niškog paše, glave poginulih Srba su odsječene i oderane. Oderane kože ispunjene su pamukom i odnesene u Istanbul. Od lubanja je sagrađena kula prozvana Ćele kulom.

Glave su uzidane sa vanjske strane između cigala, u 56 redova, u svakom po 17. Bile su na broju ukupno 952 lubanje. Tokom vremena Ćele kula je uništena, a veći broj lubanja odnesen je i uništen. Mali preostali broj lubanja i danas svjedoči o strašnoj osveti turskih vojnika.

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...