“Golemo. Od uzbuđenja nismo makli ni bokobrane”, komentar je Ramba Amadeusa na Facebooku povodom porinuća i prve plovidbe jedrenjakom koji umjesto klasičnog pomoćnog motora s unutrašnjim sagorijevanjem ima ugrađen motor na solarni pogon.

Brod je porinut u Herceg Novom, u Crnoj Gori, a još uvijek nema jedra za koja je Rambo rekao “da ih majstor još šije i da će doći za nekoliko dana”.

Riječ je o stotinu godina starom kuteru kojeg je Rambo Amadeus odlučio prije nekoliko godina sa sredstvima skupljenim preko Indiegogo kampanje preurediti i ugraditi mu solarne panele koji, preko baterija, pokreću elektromotor prilikom uplovljavanja i isplovavanja.

Rambo Amadeus je tako simbolično pokrenuo i akciju za ekološkim očuvanjem Jadrana rekavši: “Ako preobratim samo jednog gliseraša da pređe sa benzina na vetar, onda je učinio prvi, najvažniji korak za očuvanje Jadrana.”

Nakon probne plovidbe Rambo je najavio i jednu malu svečanost: “Imam čast i zadovoljstvo da obznanim da će 1. juna 2019. solarni jedrenjak ‘Boka’ svečano uploviti u gradsko mulo Herceg Novi. Tom prilikom biće upriličena i mala svečanost. Preciznu satnicu i ostale detalje javljamo blagovremeno. Dobro došli!”

(Buka/Ravno do dna)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...