Kontroverzni, ali vrlo utjecajni meksički general Antonio López de Santa Anna bio je ključna politička ličnost u Meksiku do te mjere da je stekao nadimak Napoleon Zapada, a era meksičke povijesti za vrijeme njegova života naziva se i Dobom Santa Anne.

Njegove su vojne avanture, međutim, bile riskantne i nepromišljene te je, dugoročno gledano, Meksiko izgubio prilično velik dio teritorija.

Jedna takva avantura završila je neslavnim porazom koji su mu nanijeli teksaški revolucionari, što ga je prisililo da se povuče iz javnog života. Međutim, uspio se vratiti tokom Prvog meksičko-francuskog rata 1838. – 1839. godine.

 

Tad su Francuzi poslali svoje snage u Meksiko nakon što je meksička vlada odbila platiti odštetu za imovinu francuskih građana uništenu tokom nereda u meksičkoj prijestolnici te zbog velikog duga Meksika prema Francuskoj.

Francuzi su uspostavili blokadu meksičkih luka i poslali vojsku s ciljem zauzimanja Vera Cruza, glavnog uporišta Santa Anne. General je organizirao odbranu grada, ali je tokom jednog sukoba pogođen topovskom kuglom u nogu, koja mu je potom amputirana.

Godine 1842. noga je otkopana, prevezena u svečanoj povorci iz Vera Cruza u Ciudad de México i sahranjena sa svim vojničkim počastima, uz počasne plotune, govore i recitaciju pjesama u generalovu čast.

Izvor: Public

Položena je u kristalnu posudu i pokopana ispod raskošnog spomenika na groblju Santa Paula. Santa Anna iskoristio je novostečenu popularnost kako bi se vratio na vlast kao predsjednik države. Katkad bi tokom govora držao drvenu nogu iznad glave kako bi sve podsjetio na svoju žrtvu. Tu drvenu nogu zaplijenili su američki vojnici 1847. nakon što je Santa Anna odskakutao do obližnjeg konja i pobjegao. Noga je danas izložena u Državnom vojnom muzeju u Illinoisu, kao podsjetnik na ratni plijen.

Foto: WSY

Kontroverzni general koji je 11 puta bio predsjednik Meksika preminuo je u svome domu u Ciudad de Meksiku, na današnji dan 1876. u 82. godini života.

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...