26.3 C
Bosanska Krupa
Četvrtak | 11. Augusta 2022.

SVE O MAGNUSU CARLSENU, SVJETSKOM ŠAMPIONU: Njegov prvi učitelj šaha rekao je da će propasti zbog lijenosti (VIDEO)

Ponekad nam se čini da neki ljudi lako postanu popularni i uspješni. Dok je nekima potrebno da provedu godine učenja i vježbi, drugima kao da sve ide od ruke, bez mnogo truda. Nešto slično ćemo vidjeti i u novom filmu o norveškom šahisti Magnusu Karlsenu. Film govori o odrastanju mladog šahiste od njegovog najranijeg djetinjstva, kada je počeo sa igranjem šaha, pored ostalih dječjih aktivnosti.

Njegov otac objašnjava kako je bio veoma čudno dijete kao mali. Dok su ostala djeca voljela da se igraju, Magnus je razvijao neku neobičnu veštinu intuitivnog razmišljanja. Njegovo neobično ponašanje išlo je toliko daleko da je otac bio zabrinut za njegov razvoj. Već sa četiri godine, čitajući knjigu o državama, pokazao je da razumije o kojoj se državi radi i kako izgledaju njihova obilježja. Negdje u to vrijeme otac mu daje šah i uči ga da igra.

Sa 22 godine postaje svjetski šampion u šahu, što je za sve njegove u porodici bio potpuno logičan put. Ipak, za razliku od ostalih šahista koji su marljivo i disciplinovano razvijali svoj talenat, Magnus se u šahu oslanjao isključivo na svoju intuiciju i radoznalost, kao i na sve ostalo u životu. Nije mnogo mario za knjige o šahu i teorije. Šta više, otac prepričava kako je prvi učitelj šaha rekao da će Magnus propustiti šansu da razvije talenat zbog lijenosti i nezainteresovanosti. Njegove strepnje ipak se nisu obistinile.

Sam Magnus je o šahu govorio kao o izazovu. Tvrdio je da će ga napustiti onda kada mu postane dosadan i bez motivacije, što se još nije dogodilo. O svemu ostalom pogledajte u dokumentarnom filmu o njemu koji izlazi u novembru.

(Logicno.com/D.R.)  

https://www.logicno.com/life-and-style/svetski-sampion-magnus-carlsen-sah-se-ne-uci-iz-knjige.html

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci