Na prostoru Kraljeve česme u Lisičjem potoku sutra će biti održan komemorativni skup u čast svim žrtvama komunističkog režima.

Šta pokazuje dokumentacija Ozne, kako su se poslije rata gubile glave bez sudske presude, ko je naredio masovna streljanja, koliko je neobilježenih grobnica u Srbiji, samo su neka od pitanja na koja su u “Jutru” odgovarali istoričari Srđan Cvetković iz Instituta za savremenu istoriju i Dejan Ristić.

Na više od 200 lokacija nalaze se grobnice sa gotovo više od 60.000 strijeljanih, ubijeni su za samo četiri mjeseca bez sudske presude.

“Ovdje je riječ o popisanim ljudima koji su ubijeni na različite načine u vremenu poslije 12. septembra 1944. godine. Njih 33.000 su likvidirani bez ikakvog suda. Njih je ubila služba bezbjednosti. Ovde se govori samo o popisanim ljudima, ostatak je stradao što sudskim presudama, što po logorima. Prije svega se radi o civilima, folksdojčerima…”, rekao je Cvetković.

Kaže da dokumentacija nije kompletna i da na primjer, nedostaje ona za grad Beograd o broju ubijenih.

Na pitanje da li je Josip Broz Tito naredio ubijanja bez sudske presude, Ristić je rekao:

“Ukoliko tražimo dokument sa Titovim potpisom koji naređuje masovno strijeljanje, takvog dokumenta nema, niti bi on tako nešto potpisao”.

Pogledajte više u video-materijalu:

 (B92/SB)

قالب وردپرس

Komentari: