Počeli su još kao djeca iz Texasa, Bonnie Parker kao konobarica, a Clyde Barrow kao radnik. Preuzelo ih je opasno uzbuđenje ere 30-ih, zlatnih vremena slavnih gangstera kao što su bili John Dillinger i Baby Face Nelson.

Slavu su stekli tokom dvije godine, od 1932. do 1934. godine na njihovom putu kriminala od Texasa do Minnesote. Uprkos tom statusa celebrityja, osobama koje su svi znali, uspješno su izbjegavali hapšenje. Clyde je bio romantizirana verzija gangstera odmetnika, a Bonnie njegova nevina djevojka, koja je je zbog ljubavi, sasvim slučajno postala dio te opasne priče. Ne svojom krivicom, piše ATI. 

Njihov kriminalni put završio je i na način koji im priliči, s ništa manje drame od one koja je gospodarila njihovim životima. 

Nalog za njihovo hapšenje izdat je u novembru 1933. godine, nakon što je mjesec prije toga u Dallasu uhapšen jedan član njihove bande, W.D. Jones koji je Bonnie i Clyde identificirao kao počinitelje nekoliko zločina. Par mjeseci kasnije, izdat je i novi nalog, ovaj za ubistvo muškarca u Texasu. Mislilo se često da je Boonie samo posmatračica, no farmer koji je tvrdio da je vidio ubistvo, rekao je da je ona bila ta koja je držala pištolj i smijala se dok je muškarac umirao. 

Njegove izjave završile su na naslovnicama, a policija u Texasu ponudila je 1000 dolara nagrade za njihova tijela, a ne za njihovo hvatanje. Policija je mjesecima tražila ovaj par, kao i suradnik Henry Methvin. Konačno je policija u Louisiani dobila dojavu da su na putu prema Bienville Parish. 

Te večeri 21. maja 1934. godine policija im je postavila zasjedu na glavnoj cesti, uz pomoć Methvinovog oca koga su poznavali. Policija ih je čekala cijelu noć, i dan i noć nakon. Taman kada su pomislili odustati, par se pojavio. 23. maja oko 9 sati vidjeli su ih kako jure svojim zloglasnim Fordom V8. Kada su vidjeli Methvinovog oca parkiranog uz cestu, stali su.

Prije nego su izašli, policija je otvorila vatru. Clyde je ubijen odmah, pucnjem u glavu, a jedan se policajac sjeća kako je Bonnie vrisnula kada je shvatila da je mrtav. Ispalili su sve što su imali na njihov auto, a poslije se vidjelo da su izrešetani po 50 puta, svaki. Službeni izvještaj pokazao je da je Bonnie imala 26 rana, a Clyde 17. Pogrebnik je pak rekao kako mu je bilo teško obraditi tijela zbog niza rupa od metaka.

Mjesto njihove smrti ubrzo je postalo meta svih onih koji su željeli komadić ovih gangstera prije dolaska istražitelja. Jedan je muškarac pokušao odrezati Clydeovo uho, a drugi je uzeo komadić krvave haljine s Bonnie. U životu su bili pravi par, no u smrti, suprotno njihovim željama, pokopali su ih na različitim grobljima u Dallasu.

Bonnie i Clyde Ford V8 | Author: Wikipedia

Slavni Ford V8, zvan “auto smrti”, putovao je zemljom godinama nakon njihove smrti. Prepun rupa i krvavih mrlja, bio je popularna atrakcija na sajmovima, u zabavnim parkovima, tržnicama i to skoro 40 godina. Sve dok se nije i konačno smjestio u hotelu i casinu u Nevadi Whiskey Pete, kao trajni podsjetnik na krvavi, ali slavni par zaljubljenih kriminalaca, odmetnika.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...