Pojam Nordijci (ljudi sa sjevera) odnosi se na germanske narode drevne Skandinavije i Islanda – one koji su se s vremenom razvili u Norvežane, Šveđane, Dance i Islanđane. Prvi su put postali poznati u svijetu u vikinškom dobu (od 780. do 1070.), kada su oružane bande pirata poznatih kao vikinzi harale europskim morima i rijekama. Riječ je o nordijskim piratima i pljačkašima.

Međutim, pojam viking s vremenom je postao oznaka za sve stanovnike germanskih zemalja srednjovjekovne Skandinavije te se korišten u tom kontekstu.

Postoji nekoliko teorija o porijeklu riječi viking. Prema najčešće prihvaćenom tumačenju, ona je izvedena iz riječi vik, što znači zaljev, mjesto iz kojeg su vikinzi isplovljavali.

Drugo tumačenje izvodi se iz riječi vecka – sedmica / tjedan –  jer su pljačkaški pohodi obično trajali tjedan dana, koliko je jedna brodska posada mogla izdržati bez smjene.

Razdoblje njihovih aktivnih pohoda diljem Europe naziva se vikinškim dobom i traje oko 250 godina. Prvi zabilježeni napad dogodio se godine 793. kada su napali samostan Lindisfarne na engleskoj obali, a posljednji 1066. kada Vilim Osvajač napada Englesku.

Vrijeme je to vrhunca i propasti Franačke države, nakon propasti Zapadnog Rimskog Carstva.

Često se pogrešno smatra da su Vikinzi isključivo pljačkali, no vrlo je pouzdano da su upravo oni razvili najrazgranatiju trgovačku mrežu srednjega vijeka spajajući Istok sa Zapadom i Sjever s Jugom.

Vikinzi su pravili dva tipa brodova: dugačke i uske, za rat i kraće, široke i stabilnije za trgovinu i transport. Razvili su brod bez palube, s kobilicom i ojačanim koritom koji se naziva drakar.

Ratni brodovi su bili lagani, stabilni i laki za manevriranje. Bili su nevjerovatno brzi i moglo se njima doći vrlo blizu obale, tako da mještani nisu uspjevali organizirati obranu.

Tipično za vikinške ratne brodove bila je glava zmaja ili nekog vodenog čudovišta, koja je stajala naprijed na vrhu i svojim otvorenim čeljustima i razrogačenim očima plašila neprijatelje. U to doba cijela Europa je bila u strahu od vikinškog napada i izgovarali su molitvu: “Od normanskog bijesa, čuvaj nas mili Bože”.

Upravo tako dobri brodovi omogućili su im nevjerovatnu mobilnost. Stići na četiri kontinenta (u vrijeme kada se za samo tri znalo!!) u ranom srednjem vijeku doista je bilo impresivno.

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...