Saznajte čime to žene kontorlišu muškarce!

Dugo se smatralo da su muškarci isključivo vizuelna bića, ali najnovije istraživanje, objavljeno u magazinu “Physiology & Behavior” pokazalo je da je uticaj ženskog glasa na jači pol toliko snažan, da izaziva ježenje kože i ubrzani rad srca.

Američki istraživači su također ustanovili da privlačnost ženskog glasa zavisi od toga u kojoj se fazi mjesečnog ciklusa žena nalazi.

Hormonske promjene za vrijeme ovulacije vrše uticaj na grkljan žene, čiji glas postaje niži i dublji, izazivajući nesvjesno pozitivnu reakciju i muškaraca i žena.

Nakon samo pet sekundi slušanja ženskog glasa u najplodnijim danima menstrualnog ciklusa žene, električna aktivnost na koži muškaraca porasla bi za čitavih 20 posto, a srčani ritam ubrzao bi se za 5 posto.

Sposobnost da prepozna kada je žena najplodnija pružila bi muškarcu u evolutivnom smislu prednost po pitanju reproduktivne selekcije, a žene, s druge strane, mogu znanje o plodnom statusu druge žene, koja im predstavlja konkurenciju, preinačiti u svoju korist i steći prednost nad suparnicom.

KOMENTARI:
Loading...