Mnogi željno iščekuju odlazak u penziju i to što je ranije moguće, kako bi taj period života iskoristili da se odmore od svega i potpuno se isključe. Međutim, novije istraživanje pokazuje da će osobe koje odlaze u prijevremenu penziju, a radno su sposobne, imati povećan rizik od ubrzanog razvoja demencije, prenosi Daily Mail.

Naučnici su otkrili da su osobe koje su otišle u penziju prije 60. godine života, ubrzale kognitivni pad i smanjile mogućnost pamćenja u kasnijem životom periodu, što je karakteristično za demenciju.

Smatra se da je uzrok ove povezanosti nedostatak mentalne stimulacije koju zaposleni doživljavaju svakodnevno tokom svog rada.

Penzionisanje obično prati pad društvenih aktivnosti i manju interakciju sa ljudima, što je povezano sa padom kognitivnih funkcija, kažu istraživači.

Takođe se smatra da socijalna izolacija može dovesti ljude do toga da žive nezdravim načinom života, za koji se smatra da povećava rizik od poremećaja pamćenja.

Uzrok demencije ostaje nepoznat, ali brzo se povećavaju dokazi da društvena interakcija, mentalna stimulacija, zdrava ishrana i vežbe mogu smanjiti rizik od njenog nastanka.

(SB/Nedeljnik)  

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...