Sud u Rusiji osudio je tri mlade žene na do 15 dana zatvora pošto su izvele provokativni ples ispred jednog istorijskog spomenika i postavile video snimak na Internet, saopštilo je danas tužilaštvo.

Okružni sud u Novorosijsku na jugu Rusije osudio je dvije devojke na 10, a jednu na 15 dana zatvora zbog huliganstva, dok su dvije novčano kažnjene, prenio je AFP.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu pošto je grupa od šest igračica, od kojih je jedna maloljetna i nije kažnjena, postavile na Jutjub video snimak na kome igraju ispred spomenika Mala zemlja, podignutog 1982, kako bi se obilježila bitka za oslobođenje Novorosijska od njemačke okupacije 1943.

Tužioci su naveli da su žene izvodile “erotski i seksualni ‘tverk’ ples”, koji su proslavile pop pjevačice poput Bijonse i Majli Sajrus.

“Ovaj incident nepoštovanja uspomene na ratnu istoriju je neprihvatljiv i svaki pokušaj da se oskrnave mjesta vojne slave biće zaustavljen momentalno”, navelo je tužilaštvo.

Presudi je prethodilo pojavljivanje video snimka grupe ruskih učenica, koje u kostimima pčelica izvode isti ples u jednoj plesnoj školi, a koji je pregledan na Internetu milionima puta, zbog čega je Istražni komitet pokrenuo istragu zbog nedoličnog ponašanja.

Rusija se priprema za obilježavanje 70. godišnjice pobjede nad fašizmom koja će kulminirati vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi 9. maja, navela je francuska agencija.

KOMENTARI:
Loading...