Glavni junak naše današnje priče je jedan od najvećih glumaca s naših prostora.  Bekim Fehmiu bio je Albanac čiji preci potječu iz Đakovice na Kosovu. Majka Hazlija rodila ga je na današnji dan 1936. u Sarajevu.

U glavni grad Bosne i Hercegovine porodica se doselila trbuhom za kruhom, a nakon što se 1941. raspala Kraljevina Jugoslavija, a BiH postala dio NDH, Bekim se skupa s roditeljima seli prvo u Skadar, a potom u Prizren gdje je Bekim završio osnovnu i srednju školu.

Iz pitoresknog gradića pod obroncima Šar planine Bekim se uputio u Beograd, gdje je završio pozorišnu akademiju u klasi Mate Miloševića.

Nakon što se Kosovo odvojilo od Srbije, Bekim Fehmiu nije napustio Beograd, ali je često obilazio brata i sestre u Prizrenu i Prištini. Zbog netrpeljivosti Srba i Albanaca, Bekim je naglo prekinuo glumačku karijeru.

A, s glumo se počeo baviti još u studentskim danima, 1953., kao epizodist u komediji “Opštinsko dete”. Uslijedile se sve veće i važnije uloge, poput one u filmu “Saša”, nakon koje je bilo jasno da je Jugoslavija dobila veliku zvijezdu.

Oni stariji još uvijek pamte legendarnu ulogu Beloga Bore u kultnim “Skupljačima perja”, filmu koji se u Cannesu okitio Zlatnom palmom.

Svjetski listovi objavili su snimku mladog Bekima koji na pješčanoj plaži u naručju drži hollywoodsku zvijezdu Shirley McLane.

Fehmiu je toliko zadivio filmski svijet da mu je producent Dino de Laurentis ponudio glavnu ulogu u spektakularnoj televizijskoj seriji “Odisej”.

Svjetsku popularnost Bekim Fehmiu je stekao ulogom u hollywoodskom filmu “Avanturist”. Prvi put u povijesti filma premijera je bila upriličena na 10.000 metara visine, u jumbo jettu na liniji od Londona do Los Angelesa. San o Hollywoodu srušile su negativne kritike za film, ali Bekim ni tada ne posustaje. U Italiji je za njim nastala prava jagma, snimao je filmove i serije gotovo svaki dan.

Veliki je Bekim glumio i u “Džingis-kanu” u režiji Kena Anekkina.

Surađivao sa Johnom Hustonom, Avom Gardner, Charlesom Aznavourom, Irene Papas, Claudijom Cardinale, Robertom Shawom, Dirkom Bogardeom.

Nakon neponovljive karijere objavio je biografiju pod nazivom “Blistavo i strašno”, a otišao je uz prasak, onako kako je i živio, oduzevši si život u beogradskom stanu, 15. juna 2010. godine.

 

Kad je otišao plakali su svi, i Albanci i Srbi!

(SB)

قالب وردپرس

Komentari: