Davanje imena sve više postaje simbol povratka religiji, ali i na neki način čuvanje nacionalne prošlosti, što za vrijeme Jugoslavije nije bio slučaj.

U prošloj godini među najpopularnijim imenima u Bosni i Hercegovini, našla su se imena iz svetih knjiga, kao i imena historijskih ličnosti nacionalne historije.

Popularna bošnjačka muška i ženska imena korjene imaju u muslimanskoj tradiciji i spominju se u Kur’an-u.
Statistika pokazuje da su u prošloj godini najpopularnija ženska bošnjačka imena bili Sara, Amina, Merjem, Asija, Esma.

Najpopularnije ime Sara na arapskom znači “ona koja donosi sreću gledateljima, vesela i radosna”, a najviše je birano zbog toga što je to bilo ime supruge hazreti Ibrahima a.s., odnosno majke hazreti Ishaka a.s.

Najpopularnija muška bošnjačka imena u prošloj godini su bila Ahmed, Daris, Amar, Davud, Adin. Ime Ahmed na arapskom znači “mnogo hvaljen, stalno zahvalan Bogu”, ovo ime je također jedno od Poslanikovih imena.

Među Hrvatima u Bosni i Hercegovini najpopularnija ženska imena su Marija, Ana, Petra, Iva, Lucija. Marija (lat. Maria) je latinska forma hebrejskog imena “Mirjam”, to je bilo ime Isusove majke i simbol je čiste i duboke ljubavi.

Najpopularnija muška imena kod Hrvata u Bosni i Hercegovini su biblijska imena: Luka, Ivan, Marko, Josip, Petar. Ime Luka znači svjetao, bijel, ali je i ime jednog od avađelista u Bibliji (Evanjđelje po Luki).

Ženska imena koja su u prošloj godini bila popularna u RS-u su Marija, Ana, Sofija, Milica, Sara. Kod Srba se najčešće koriste imena iz Biblije, ali i imena historijskih ličnosti.

Popularna muška imena u RS-u su Stefan, Nikola, Luka, Lazar, Pavle. Ime Stefan ima grčko porijeklo što znači “vijenac” ili “kruna”, a djeci se najčešće daje po Stefanu Nemanji, kao i zbog toga što su svi Nemanjići svom imenu dodavali Stefan (Stefan Prvovenčani, Stefan Radoslav, Stefan Vladislav, Stefan Uroš I, II, III, IV, V).

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...